25.10.19

Νέα όρια ηλικίας για τους μακροχρόνια ανέργους

Ξεμπλοκάρουν αιτήσεις από το 2017

Με νέα όρια ηλικίας ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις μακροχρόνια ανέργων που εκκρεμούσαν στον ΕΦΚΑ από το 2017. Με σχετική εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως διατηρείται σε ισχύ ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το ευνοϊκό καθεστώς του 2000, βάσει του οποίου ο ΟΑΕΔ καταβάλλει τις εισφορές έως και 5 ετών προκειμένου οι μακροχρόνια άνεργοι να θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι άνεργοι να έχουν τουλάχιστον 3.000 ημέρες ασφάλισης/ένσημα, δηλαδή 10ετία ασφάλισης οπουδήποτε (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) αρκεί τελευταίος φορέας ασφάλισης να ήταν το ΙΚΑ, καθώς και να χρειάζονται έως 5 έτη ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Μετά τους μνημονιακούς νόμους του 2010, του 2012 και του 2015, τα όρια ηλικίας που πρέπει να έχουν συμπληρώσει οι μακροχρόνια άνεργοι, άνδρες και γυναίκες, προκειμένου να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του 2000 και να αποκτήσουν δικαίωμα σε σύνταξη είναι:
το 62ο έτος (παλαιοί - νέοι) για θεμελίωση εκτός καθεστώτος Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων,
το 57ο έτος για θεμελίωση σύμφωνα με τον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Τα όρια ηλικίας είναι πλέον ενιαία για άνδρες και γυναίκες, ενώ οι υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν έχουν αλλάξει. Στο πλαίσιο αυτό η εγκύκλιος δίνει την εντολή στα υποκαταστήματα Μισθωτών του ΕΦΚΑ, τα οποία δεν είχαν διεκπεραιώσει αντίστοιχα αιτήματα, αναμένοντας οδηγίες από την αρμόδια Διεύθυνση, να προβούν στη διεκπεραίωση των αιτημάτων.
Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους του τ.ΙΚΑ και β) των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης μισθωτών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη στο τ. ΙΚΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου