26.10.19

Ανακαλύψτε σε ποιο μέρος του σώματος θα σας «χτυπήσει» η αλλαγή του καιρού

Αυτοί που πάσχουν μακροχρόνια από προβλήματα υγείας, όπως αρθριτικά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πόνο τις μέρες με υγρασία και αέρα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Παραδοσιακά πιστευόταν ότι το κρύο επιδεινώνει το αίσθημα του πόνου, ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν ελάχιστα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση του καιρού στον πόνο. Επίσης θεωρείτο ότι η βαρομετρική πίεση είχε άμεση επίδραση στις αρθρώσεις των ατόμων με αρθριτικά.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ονομάστηκε «Cloudy with a Chance of Pain» (Συννεφιασμένος με Πιθανότητα Πόνου), είναι η πρώτη έρευνα τόσο μεγάλου εύρους που εξέτασε τις επιδράσεις του καιρού στον πόνο.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 2.500 άτομα από τη Βρετανία που υπέφεραν από αρθριτικά, ημικρανίες, ινομυαλγία και νευροπαθητικούς πόνους και βρέθηκε πως στην πραγματικότητα τα συμπτώματα ήταν χειρότερα τις πιο θερμές και με περισσότερη υγρασία ημέρες. Αυτοί κατέγραψαν σε καθημερινή βάση τα συμπτώματα πόνου των συμμετεχόντων σε μια περίοδο από έναν έως 15 μήνες, ενώ τα κινητά τους τηλέφωνα (smartphones) παρείχαν πληροφορίες για τον καιρό στην τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι συμμετέχοντες.
Τις μέρες με υγρασία και αέρα οι πιθανότητες να βιώσουν πόνο πιο μεγάλης έντασης από ό,τι συνήθως αυξάνονταν κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι αν σε μια μέρα με αίθριο καιρό οι πιθανότητες κάποιος να βιώσει πόνο ήταν 5%, τις μέρες με υγρασία και αέρα το ποσοστό αυτό αυξανόταν στο 6%. Οι ψυχρές και υγρές μέρες έκαναν επίσης τον πόνο χειρότερο, ωστόσο δε βρέθηκε καμία συσχέτιση του πόνου αποκλειστικά με τη θερμοκρασία ή με τη βροχόπτωση.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ζωής 10 εκατομμυρίων ασθενών στη Βρετανία και 31 εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ που πάσχουν από αρθρίτιδα και παρόμοιες ιατρικές παθήσεις, καθώς αυτοί πλέον θα μπορούν να εντοπίζουν και να προβλέπουν τον πόνο τους.
Ο Will Dixon, καθηγητής από το Κέντρο Επιδημιολογίας κατά της Αρθρίτιδας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Ο καιρός πιστευόταν ότι επηρεάζει τα συμπτώματα των ασθενών με αρθρίτιδα, ήδη από την αρχαία Ελλάδα, από την περίοδο του Ιπποκράτη» και συνέχισε: «Περίπου τα τρία τέταρτα των ατόμων με αρθριτικά πιστεύουν ότι ο πόνος τους επηρεάζεται από τον καιρό».
Ο Δρ. Dixon ελπίζει πως στο μέλλον θα διερευνηθεί γιατί η υγρασία συνδέεται με πόνο, καθώς αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις και ενδεχομένως τη δημιουργία ενός«δελτίου πρόγνωσης πόνου», που θα επέτρεπε στους πάσχοντες να οργανώσουν πολλές από τις δραστηριότητές τους.
Ο Δρ. Steven Simpson, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Επιδημιολογίας κατά της Αρθρίτιδας, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη εξήγησε ότι μέχρι τώρα ήταν σχεδόν παράδοση πως ο καιρός έχει επίδραση στην αρθρίτιδα αλλά αυτό είχε βασιστεί στην ανθρώπινη εμπειρία και όχι σε μελέτες. «Η υποστήριξη αποτελεσματικών τρόπων αυτοδιαχείρισης του πόνου μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα άτομα με αρθρίτιδα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να προσληφθούν και να παραμείνουν στην εργασία, να είναι πλήρη μέλη μιας κοινότητας και απλά να ανήκουν κάπου».
«Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του πόνου», κατέληξε ο Δρ. Simpson.

ygeiamou.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου