15.10.19

Σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Να τερματιστεί άμεσα η τουρκική εισβολή στη Συρία – Οικονομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας
Σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα της Τρίτης (για την Κύπρο) οι κυρώσεις κατά τριών υπουργών της Τουρκίας, μετά την υπογραφή που έβαλε σε εκτελεστικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαλλακτικότερος μετά τις κυρώσεις ο Ερντογάν – Πενς: Δεσμεύθηκε ότι δε θα επιτεθεί στο Κομπάνι
Διαλλακτικότερος μετά τις κυρώσεις εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως ο τουρκικός στρατός δεν θα επιτεθεί στη συριακή πόλη Κομπάνι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πρόεδρος [Τραμπ] εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».
Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.
Να τερματιστεί άμεσα η τουρκική εισβολή στη Συρία
Ο Αμερικανός πρόεδρος με δηλώσεις του, «απαίτησε» από τους Τούρκους να σταματήσουν την επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων, αλλά ταυτόχρονα έθεσε σε ισχύ τις κυρώσεις, που αφορούν κυρίους τους υπουργούς Ενέργειας, Αμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται πλέον.
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς. Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για μια συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων, ενώ ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία.
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ κι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι
Ακόμη, το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν την βορειοανατολική Συρία, κάτι που προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει.
«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κείμενο αυτό.
Ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν να διαπραγματευτεί με τους Κούρδους
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις δηλώσεις που έκανε κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο ακόμη και για «εγκλήματα πολέμου», σύμφωνα με τον Μάικ Πενς, ήταν ιδιαίτερα «επιθετικός» στη συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.
«Ο πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Πενς, ο οποίος πρόσθεσε πως ο Τραμπ το είπε στον Τούρκο ομόλογό του να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους και να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός». Μάλιστα, πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το «πράσινο φως» για την επιχείρηση της Τουρκίας.
Πιο αυστηρές κυρώσεις θέλει το Κογκρέσο
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε πως οι κυρώσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση του Τραμπ δεν είναι «επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου