13.10.19

Τι προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι πιο εθιστικές ουσίες παγκοσμίως

Με απόλυτη βεβαιότητα, αυτές είναι οι πέντε πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο, σύμφωνα με ειδικούς που κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα παραγόντων (από τη βλάβη που προκαλούν και την αξία αγοραπωλησίας τους ως την ταχύτητα που προκαλούν εθισμό και την ικανοποίηση που δίνουν στους χρήστες τους).

1. Ηρωίνη: το πλέον εθιστικό ναρκωτικό στον πλανήτη, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η ηρωίνη αυξάνει την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο πειραματόζωων ως και 200%, αλλά και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο πολύ εύκολα, καθώς η θανατηφόρα δόση είναι μόλις πέντε φορές μεγαλύτερη από τη δόση που προκαλεί ευφορία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ηρωίνη είναι το δεύτερο πιο βλαπτικό ναρκωτικό τόσο για τους χρήστες όσο και για την κοινώνια.

2. Κοκαΐνη: πρόκειται για ένα ναρκωτικό που αυξάνει σε «τρελά» επίπεδα τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η κοκαΐνη θεωρείται ως το τρίτο πιο επικίνδυνο ναρκωτικό (στην μορφή του «κρακ») και ως το πέμπτο πιο επικίνδυνο στη μορφή σκόνης.

3. Νικοτίνη: μέσω του καπνίσματος, η νικοτίνη απορροφάται από τους πνεύμονες και μεταφέρεται γρήγορα στον εγκέφαλο, όπου και προκαλεί αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το κάπνισμα έχει πολλές παρενέργειες: ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι θα προκαλεί 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ως το 2030.

4. Βαρβιτουρικά: αρχικά χρησιμοποιούνται ως αγχολυτικά και υπνωτικά, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ήταν εξαιρετικά εθιστικά, πέραν του ότι «κλείνουν» τη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν θάνατο από ασφυξία. Η εξάπλωσή τους περιορίστηκε μόλις άρχισαν να συνταγογραφούνται.

5. Αλκοόλ: η πιο «νόμιμη» από τις εθιστικές ουσίες, το αλκοόλ επιδρά με πολλούς τρόπους  στον εγκέφαλο, αυξάνοντας δραματικά τα επίπεδα ντοπαμίνης. Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι περίπου το 22% των ανθρώπων που πίνουν θα αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ, ενώ οι ειδικοί το θεωρούν ως η πιο βλαπτική από τις εθιστικές ουσίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου