9.12.19

Εξογκώματα στο στήθος: 5 πιθανές αιτίες

Εξογκώματα στο στήθος: 5 πιθανές αιτίες
Η ανεύρεση κάποιου εξογκώματος στο στήθος κατά την ψηλάφησή του μπορεί να προκαλέσει πανικό σε μια γυναίκα.

Πριν πάει ο νους σας κατευθείαν στο κακό, πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα εξόγκωμα στο στήθος δεν είναι πάντα καρκίνος, ενώ από τους όγκους το 80% είναι καλοήθεις.

Μάλιστα, η πιθανότητα ένας όγκος να είναι κακοήθης σε γυναίκες κάτω των 30 ετών είναι σπάνιες.

Δείτε 5 αιτίες που προκαλούν εξογκώματα στο στήθος:

Έχετε πυκνούς μαστούς
Το γυναικείο στήθος αποτελείται από λιπώδη και συνδετικό ιστό. Οι γυναίκες με πυκνό στήθος έχουν περισσότερο συνδετικό ιστό και λιγότερο λιπώδη. Η πυκνότητα των μαστών αποτυπώνεται στη μαστογραφία. Περίπου τα δύο τρίτα των προεμμηνοπαυσιακών και το ένα τέταρτο των μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν πυκνό μαστικό ιστό. Γι’ αυτό και η κλασική μαστογραφία συχνά δεν καταφέρνει να εντοπίσει ένα όγκο καρκινικό ή μη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και ο γιατρός σας αν ένα εύρημα είναι καινούριο ή παλιό, καθώς και αν αλλάζει κάθε φορά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί ζητούν τις μαστογραφίες, ώστε να τις συγκρίνουν και να δουν πιθανές μεταβολές. Η τακτική αυτοεξέταση του στήθους είναι πολύ χρήσιμη, ώστε μόλις εντοπίσετε κάτι να απευθυνθείτε κατευθείαν στον γυναικολόγο.

Ινοαδένωμα
Το ινοαδένωμα είναι ο πιο συχνός όγκος που εμφανίζεται στις έφηβες και στις νεαρές γυναίκες. Όμως, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση.
Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι, όχι νεοπλασία. Μπορεί να υπάρχουν στον ένα ή και τους δύο μαστούς. Κατά κανόνα πρόκειται για ογκίδια σφαιρικά, σχετικά σκληρά, με ομαλή, λεία επιφάνεια μετακινούνται εύκολα.
Ενώ είναι αβλαβή, αν έχετε πολλά ή μεγαλώνει το μέγεθός τους, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση και το σχήμα των μαστών σας και ο γιατρός σας ενδέχεται να συστήσει την αφαίρεση τους.

Κύστεις μαστού
Οι κύστεις είναι ένα συχνό εύρημα, ιδιαίτερα γύρω από την εμμηνόπαυση. Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης τους είναι το υπερηχογράφημα. Η αντιμετώπιση τους αφορά μόνο τις μεγάλες κύστεις και γίνεται με απλή παρακέντηση. Σε υποτροπές της ίδιας κύστης, σε επιπεπλεγμένες κύστεις και σε ύποπτο ή αβέβαιο κυτταρολογικό εύρημα, τότε μπορεί να συστηθεί η χειρουργική θεραπεία. Η ύπαρξη κύστεων δεν σημαίνει ότι η γυναίκα βρίσκεται σε προκαρκινικό στάδιο.

Θρόμβος αίματος
Σπάνια ένας όγκος στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε θρόμβο αίματος (νόσος Mondor) που προκαλεί σκλήρυνση και διόγκωση των φλεβών, συνήθως κάτω από το δέρμα του μαστού ή του εμπρόσθιου τοιχώματος του θώρακα. Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της νόσου Mondor είναι ο πόνος στην πληγείσα περιοχή.
Ένας θρόμβος μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από τραύμα στην περιοχή του στήθους, υπερβολικά έντονη άσκηση ή λόγω ενός πολύ σφιχτού σουτιέν. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς κάποια σοβαρή παρέμβαση.

Έχετε περίοδο
Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο στήθος. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως διογκώνεται ο υμένας της μήτρας κάθε μήνα για να υποδεχτεί μία πιθανή εγκυμοσύνη, έτσι και το στήθος αναπτύσσει νέα κύτταρα στους αδένες και πόρους, για να ετοιμαστεί για το θηλασμό. Η προεμμηνορροϊκή διόγκωση των μαστών δε θεωρείται κάτι σοβαρό.
 
Το διαβάσαμε στο onmed

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου