Αποτελεί την αρχαιότερη πρόχειρη, αλλά πλήρως υγιεινή τροφή. Για πολλούς ο τραχανάς
(γι` αυτόν ο λόγος) ανήκει στις παιδικές αναμνήσεις.
Αλλά όχι μόνο
εκεί.
Τον μαγείρευε η γιαγιά ή η μαμά, όμως και για εκείνες αποτελούσε
το γιατρικό για ό,τι μας ενοχλούσε και μας έδινε δύναμη.
Ο
τραχανάς λοιπόν είναι ένα είδος ζυμαρικού και απαντάται σε διάφορα
είδη: γλυκός ή ξινός, χοντρός η ψιλός, νηστίσιμος ή μη. Τον μαγειρεύουμε
κυρίως σαν σούπα, αλλά και σε πιο πηχτή μορφή. Το περίεργο είναι ότι αν
και αποτελεί κατεξοχήν ελληνικό παραδοσιακό πιάτο, δεν σερβίρεται στις
ελληνικές ταβέρνες, αλλά τον βρίσκουμε στα πιο γκουρμέ εστιατόρια.
Είναι
φτιαγμένος από αλεύρι και γάλα και ουσιαστικά τον έφτιαχναν για να
μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το γάλα
χωρίς να χαλάσει. Το αλεύρι μουσκευόταν με γάλα και ύστερα αποξεραινόταν
στον ήλιο. Φτιάχνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όπου η
υψηλή θερμοκρασία προκαλεί ευκολότερα ζύμωση στο γάλα και στεγνώνει
γρήγορα στη συνέχεια το μείγμα.
Ποια είναι τα οφέλη του τραχανά στην υγεία μας;
Η
τροφή αυτή έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην διατροφή και την επιβίωση
των προγόνων μας. Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της χώρας αποτελούσε τη
βασική τροφή σε περιόδους πολέμων και οικονομικής δυσχέρειας. Ο τραχανάς
έχει ισχυρή θρεπτική αξία και γι’ αυτό καταναλώνεται σήμερα. Είναι
πλούσιος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και συγκεκριμένα
βήτα-γλυκάνη που παρέχει ενέργεια, αυξάνει τον κορεσμό και βοηθά στη
διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης. Το ξινόγαλα επίσης περιέχει
γαλακτοβάκιλλους που ενισχύουν την διαδικασία της πέψης και την πεπτική
υγεία.
Επιπλέον,
ο τραχανάς είναι καλή πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, Β1 και
ριβοφλαβίνης (Β2), η οποία έχει αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις
ιδιότητες και τονώνει τον μεταβολισμό και την εγκεφαλική λειτουργία.
Τέλος, είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές
ιδιότητες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Δεν
αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης «συνταγογραφούσε»
τον τραχανά, καθώς μπορεί επάξια να λάβει την ιδιότητα της υπερτροφής.
Φωτογραφία: Wikipedia