22.1.20

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ! Κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό στα νησιά του Αιγαίου

Γενική απεργία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ως διαμαρτυρία για την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Αναβρασμός επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, με κατοίκους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου να βγαίνουν στους δρόμους σήμερα Τετάρτη, ζητώντας αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, αντιδρώντας παράλληλα στη δημιουργία κλειστών δομών μεγάλης χωρητικότητας.  
Από την περασμένη εβδομάδα, είχε κηρυχθεί για σήμερα γενική απεργία μετά από τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ενώ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις το μεσημέρι και στα τρία νησιά.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος είπε ότι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε νησιά του Νότιου Αιγαίου.
«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω της ζωή μας» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Τα αιτήματα

Τη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης, όπως και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος επανέλαβαν τα αιτήματα των τοπικών αρχών για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Βάσει των αιτημάτων και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν γίνεται δεκτή η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία οιασδήποτε νέας δομής.
Επίσης, ζητείται η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους 40.000 αιτούντες άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και η καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι θα επιδώσουν τα ψηφίσματα των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, προτού συναντηθούν με τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για αποσυμφόρηση, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι φαίνεται πως «εγκαταλείπεται και καρκινοβατεί» από μεριάς της κυβέρνησης, με τον δήμαρχο Μυτιλήνης να τονίζει ότι «το αίσχος της Μόριας θα πρέπει να κλείσει» και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου να προαναγγέλλει σκληρή αντίδραση για τη νέα δομή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου