27.8.09

Εφιάλτης η ανεργία – 100.000 άνεργοι μέχρι το τέλος του έτους

Εφιαλτικές προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα προκύπτουν από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 85.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω κρίσης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να χαθούν ακόμη 90.000 με 100.000 θέσεις απασχόλησης.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Marc, αναφέρει επίσης στα αποτελέσματά της ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησε σε μείωση προσωπικού το προηγούμενο διάστημα φτάνει το 20,1% ενώ στο προσεχές διάστημα το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει περικοπές θέσεων εργασίας φτάνει το 21%.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (9 στις 10) υποστηρίζει ότι διατήρησαν ή μείωσαν τις τιμές των προϊόντων τους, το 72% δηλώνει ότι υπάρχει κάμψη των πωλήσεων.

Επίσης 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Τέλος, το 47,5% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα μειώσει τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές το επόμενο εξάμηνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας και κατανάλωσης και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξει στάση πληρωμών, λόγω αδυναμίας, και προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές», προσθέτοντας ότι «Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μέτρα, θα έχουμε εκρηκτικές καταστάσεις και πολύ μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας το επόμενο εξάμηνο».

Για το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι «σε αυτές τις συναντήσεις οι επικεφαλής των κομμάτων ακούν προσεκτικά και έτσι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες γι' αυτούς αφού ακούνε από πρώτο χέρι τι λέει η αγορά, η ζωντανή επιχειρηματικότητα. Η αποδοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν θετική όπως και η συνάντηση».

ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου