28.8.09

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο …κάπνισμα οι Έλληνες

6 εκατομμύρια άνθρωποι (καπνίζοντες και μη) θα πεθάνουν το 2010 από το τσιγάρο, σύμφωνα με το νέο Ατλα του Καπνίσματος, που συντάχθηκε από τους επιστήμονες του Παγκοσμίου Πνευμονολογικού Ιδρύματος και την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κάπνισμα κοστίζει ετησίως στην παγκόσμια οικονομία 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσα ιατρικά έξοδα, χαμένη παραγωγικότητα και περιβαλλοντικές βλάβες – ποσόν που αναλογεί στο 3.6% του ΑΕΠ των κρατών.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά των καπνιζόντων έχουν μειωθεί σε βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, ωστόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται συνεχώς. «Τον 20ο αιώνα το κάπνισμα σκότωσε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτραπούν οι νέοι από το να αρχίσουν να καπνίζουν και να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν αυτήν τη συνήθεια, το κάπνισμα θα σκοτώσει τελικά 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους τον 21ο αιώνα», επισημαίνεται στον Ατλαντα.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στο συγκεκριμένο «σπορ», με το απίστευτο ποσοστό του 60% στους άνδρες και του 40% στις γυναίκες να καπνίζει μανιωδώς. Κάθε Ελληνας καπνίζει 2.500 τσιγάρα το χρόνο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιγάρων στον κόσμο είναι η Κίνα, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου