29.8.09

ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες - Διευκρινίσεις Αντ.Μπέζα

«Όποιος παραγωγός δεν έχει πάρει την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο είτε δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπουργείο Οικονομίας είτε το ποσό που ήταν να εισπράξει είναι μικρότερο από 27 ευρώ, το οποίο, όπως σαφώς αναφέρεται στην ΚΥΑ, δεν καταβάλλεται», διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αντ. Μπέζας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των δικαιούχων είναι περίπου 516 χιλιάδες, ωστόσο απ' αυτούς δεν έλαβαν την επιστροφή του ΕΦΚ μόνο

όσοι επρόκειτο να εισπράξουν ποσό ίσο ή κάτω των 27 ευρώ, το ποσό δηλαδή κάτω από το οποίο δεν κάνει συναλλαγές το δημόσιο.

Σύμφωνα μάλιστα με συνεργάτες του, ο αριθμός των αγροτών αυτών είναι μεγάλος (προφανώς υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες) και γι' αυτό δημιουργείται η εικόνα ότι «έμειναν χιλιάδες αγρότες εκτός επιστροφής ΕΦΚ». Οι ίδιοι συνεργάτες υπενθυμίζουν ότι και το 2008 ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών λίστα με 900 χιλιάδες και πλέον αγρότες και τότε την επιστροφή έλαβαν περίπου 520 χιλιάδες (ο μεγάλος αριθμός αυτών που δεν πήραν χρήματα οφείλεται στο ότι είναι περισσότεροι οι ετεροεπαγγελματίες που επρόκειτο να πάρουν επιστροφή κάτω από τα 27 ευρώ).

Για τις περιπτώσεις αγροτών που δεν έλαβαν την επιστροφή του ΕΦΚ αν και το ποσό που κανονικά θα ελάμβαναν είναι πάνω από 27 ευρώ, ο κ. Αντώνης Μπέζας ξεκαθαρίζει ότι το όνομα των παραγωγών αυτών δεν περιλαμβάνεται στη λίστα που ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομίας δηλώνει διατεθειμένος να ξαναδεί το θέμα με τους εν λόγω αγρότες αρκεί φυσικά να του στείλει επίσημη λίστα ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ονόματά τους και το ποσό που θα τους αναλογεί να είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων της χώρας (μέχρι τώρα, σύμφωνα με συνεργάτες του υφυπουργού, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε υπάρξει επαφή με το υπουργείο Οικονομικών για τα -όποια- λάθη στις λίστες).

Όσον αφορά γενικότερα τις διαμαρτυρίες αγροτών για το ύψος της επιστροφής του ΕΦΚ, ο κ. Αντ. Μπέζας επισημαίνει ότι το Δημόσιο δεν καλύπτει συνολικά το κόστος του πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι αγρότες, καλύπτει την διαφορά ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή φορολόγησης (ισχύει για όλους) και τον χαμηλό συντελεστή (ισχύει για τους αγρότες) και μόνο για το πετρέλαιο που καταναλώνουν γεωργικά μηχανήματα (όπως τρακτέρ) κι όχι τα αγροτικά αυτοκίνητα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου