28.8.09

Επιστολή Πρ. ΕΝΑΕ για τις κενές θέσεις των περιφερειακών Τ.Ε.Ι

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος αναφορικά με τις κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ.

Ο κ. Δράκος μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ο υδροκεφαλισμός των Τ.Ε.Ι. των μεγάλων αστικών κέντρων βαίνει αυξανόμενος και είναι αντιστρόφως ανάλογος της εικόνας των Ιδρυμάτων της περιφέρειας τα οποία κατόπιν της συρρίκνωσης και της απαξίας στην οποία θα περιέλθουν ελλείψει σπουδαστών, θα οδηγηθούν στην κατάργηση σχολών και τμημάτων, ενδεχομένως και σε οριστική παύση λειτουργίας τους".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2009

Α.Π.:1125

Προς:

Κο ‘Αρη Σπηλιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κοινοπ.: κ.κ. Προέδρους ΝομαρχιακώνμΑυτοδιοικήσεων και Νομάρχες

Θέμα: Κενές θέσεις περιφερειακών Τ.Ε.Ι.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας για το έτος 2009-2010 και με δεδομένη την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στον διεξαγόμενο εθνικό διάλογο για την Παιδεία, σας κάνουμε γνωστές τις ακόλουθες απόψεις και προτάσεις μας:

Η μη κάλυψη περίπου είκοσι χιλιάδων θέσεων στα περιφερειακά Τ.Ε.Ι. της χώρας, μας δημιουργεί ένα έντονο προβληματισμό και προξενεί την εύλογη αγανάκτησή μας για τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των παραπάνω Ιδρυμάτων.

Πέραν του αναμενομένου κόστους που έχει για τις τοπικές κοινωνίες η σταδιακή συρρίκνωση του πληθυσμού των σπουδαστών της περιφέρειας, οι ενστάσεις μας εντοπίζονται στην κατεύθυνση που οδηγείται η λειτουργία των Τ.Ε.Ι. ανά τη χώρα.

Ο υδροκεφαλισμός των Τ.Ε.Ι. των μεγάλων αστικών κέντρων βαίνει αυξανόμενος και είναι αντιστρόφως ανάλογος της εικόνας των Ιδρυμάτων της περιφέρειας τα οποία κατόπιν της συρρίκνωσης και της απαξίας στην οποία θα περιέλθουν ελλείψει σπουδαστών, θα οδηγηθούν στην κατάργηση σχολών και τμημάτων, ενδεχομένως και σε οριστική παύση λειτο υργίας τους.

Είναι ανάγκη, η όποια μεταρρύθμιση στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία σχολών Τ.Ε.Ι. να κινείται στους εξής άξονες:

Ουσιαστική ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών Ιδρυμάτων.

Εξορθολογισμό κατανομής σχολών ανά τη χώρα – παρατηρείται ότι τα Ιδρύματα με έδρα τα μεγάλα αστικά κέντρα καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα που υπάρχουν και στα περιφερειακά Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Αναβάθμιση και εξυγίανση επιπέδου σπουδών και εκπαιδευτικών δομών, με δυνατότητα διοργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Δημιουργία τμημάτων με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας – κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Φρονώντας ότι η γνώση και η εμπειρία μας στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μπορεί να συμβάλλει θετικά στον ανοικτό διάλογο για την Παιδεία και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, σας δηλώνουμε την επιθυμία μας να συμμετέχουμε εποικοδομητικά στον παραπάνω διάλογο και αναμένουμε την πρόσκλησή σας για να σας διατυπώσουμε διεξοδικά τις προτάσεις μας.-

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Δράκος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου