14.10.10

Η μαγική» πλακέτα... που κλέβει βενζίνη! Συνελήφθησαν 2 άτομα στην Πάτρα !

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι - Οδηγοί εύκολα θύματα ορισμένων πρατηριούχων!
Εννέα μήνες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας "Κόσμος" (φύλλο αρ. 219 - 19 Ιανουαρίου 2010) για το κόλπο με το "τσιπάκι" που εφάρμοζαν κάποια πρατήρια υγρών καυσίμων για να κλέβουν τους καταναλωτές, και το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχων... έπιασε λαβράκια! Συνελήφθησαν δύο πρατηριούχοι στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι με τη μέθοδο της τοποθέτησης ειδικού "τσιπ" στις αντλίες των υγρών καυσίμων των πρατηρίων τους, έκλεβαν τους οδηγούς πελάτες τους.
Οι δύο πρατηριούχοι είχαν χαμηλές τιμές, όμως έκλεβαν με το τσιπ που είχαν τοποθετήσει σε αυτές. Μάλιστα ήδη στον ένα εξ αυτών επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ πλέον η υπόθεση οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΚΟΣΜΟΥ"
Η «μαγική» πλακέτα... που κλέβει βενζίνη!
Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι - Οδηγοί εύκολα θύματα ορισμένων πρατηριούχων!

«Φουλάρετε» το ρεζερβουάρ σας, πληρώνετε τον πρατηριούχο και μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας! Είστε όμως βέβαιοι πως δεν σας έκλεψε; Φυσικά και όχι! Όπως δεν είμαστε βέβαιοι για το αν το καύσιμο που προμηθευτήκαμε είναι νοθευμένο ή όχι! Και επειδή στην Ελλάδα «φημιζόμαστε» ως οι χειρότεροι και πιο απαθείς καταναλωτές, ορισμένοι έχουν βρει «πατέντες» και μας κοροϊδεύουν (μας κλέβουν κατά το κοινώς λεγόμενο) μπροστά στα μάτια μας! Αν λοιπόν συναντήσετε κάποιο πρατήριο το οποίο πουλά την βενζίνη σε τιμή... κάτω του κόστους, να είστε υποψιασμένοι! Ο «Κόσμος» σήμερα αποκαλύπτει την σύγχρονη μέθοδο που έχουν βρει κάποιοι πρατηριούχοι για να κλέβουν όσο ποσοστό θέλουν σε κάθε γέμισμα! Συνήθως κλέβουν κατά 5 - 10%! Στην «πιάτσα» είναι γνωστοί ορισμένοι «ηλεκτρονικοί» που έχουν έδρα την Αθήνα και μπορούν έναντι ενός αξιοσέβαστου ποσού (το οποίο όμως αποσβήνεται σχετικά γρήγορα) να σου εξασφαλίσουν την μαγική «πλακέτα»! Πρόκειται για ένα σύστημα που κοστίζει 3.000 ευρώ ανά αντλία και το οποίο τοποθετείται στο εσωτερικό του καταστήματος. Η πλακέτα συνδέεται με ένα καλώδιο data το οποίο ούτως ή άλλως υπάρχει στην αντλία για να ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης μέσω της κονσόλας του για την κίνηση των καυσίμων, και όταν ανάψει το «πράσινο φως» πιάνει δουλειά! Ο ιδιοκτήτης την ρυθμίζει, και το κλέψιμο πάει σύννεφο! Η «πλακέτα» δίνει εντολή ώστε ο «ογκομετρητής» να μετρά κανονικά την ποσότητα του καυσίμου (όσο δηλαδή πληρώνει ο δύστυχος οδηγός - θύμα του βενζινοπώλη), όμως το καύσιμο που μπαίνει στο ρεζερβουάρ είναι λιγότερο σε ποσοστό 5, 7 ή ακόμη και 10%!
Τι εννοούμε πράσινο φως; Η πλακέτα που είναι τοποθετημένη σε κάποιο μη εμφανές σημείο μέσα στο πρατήριο έχει ένα πράσινο και ένα κόκκινο φωτάκι. Αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης ή ο «μιλημένος» υπάλληλός του, θέλουν να σταματήσουν το «κλέψιμο», εύκολα το κάνουν! Εκτός των άλλων η πλακέτα είναι συνδεδεμένη με δύο «φίσες»! Τις οποίες εύκολα ξεσυνδέει κάποιος από το θαυματουργό «τσιπάκι»!
Κάνει γρήγορα απόσβεση!
Όπως αναφέραμε παραπάνω, το σύστημα κοστίζει 3.000 ευρώ για κάθε αντλία! Όμως ο «ηλεκτρονικός» πωλητής της πλακέτας έχει έτοιμη και την μελέτη για την «απόσβεση» της «επένδυσης» του πρατηρίου του. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, ένα «μέτριο» σε εισπράξεις πρατήριο, αν κλέβει σε ποσοστό 5%, τότε μπορεί να κάνει απόσβεση των χρημάτων που έδωσε ο ιδιοκτήτης για να αγοράσει τον «θαυματουργό» εξοπλισμό σε χρονικό διάστημα ενός μηνός!
Η Ασφάλεια γνωρίζει τον «ηλεκτρονικό»!
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ» η Ασφάλεια Πατρών είναι ήδη ενημερωμένη για την ύπαρξη του συγκεκριμένου συστήματος. Μάλιστα έχει σχεδόν «δέσει», έναν από τους πωλητές της «θαυματουργής» πλακέτας! Δεν γνωρίζουμε όμως αν έχουν προχωρήσει οι έρευνές της και αν έχουν «στοχοποιηθεί» πρατήρια υγρών καυσίμων στην Πάτρα που διαθέτουν το συγκεκριμένο σύστημα. Κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, αφού αφενός μεν έλεγχοι δεν γίνονται (ούτε καν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαϊας αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας) και αφετέρου το «μηχάνημα» δύσκολα εντοπίζεται! Η «δουλειά» μπορεί να γίνει μόνο αν «μιλήσει» ο κατασκευαστής της πλακέτας και καταθέσει για τα πρόσωπα στα οποία έχει πουλήσει το σύστημα. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει μόνο ένας πωλητής πλακετών. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν δημιουργήσει την δική τους «πατέντα» με σκοπό να θησαυρίσουν!
ΠΩΣ ΕΚΛΕΒΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Η «απαρχαιωμένη μέθοδος»!
Στο παρελθόν υπήρχε άλλη μέθοδος! Αυτή του by pass. Μάλιστα είχε εντοπιστεί συγκεκριμένο πρατήριο υγρών καυσίμων στην Πάτρα που την χρησιμοποιούσε! Ο πρατηριούχος τοποθετούσε ένα μικρό σωληνάκι αμέσως μετά τον «ογκομετρητή» της αντλίας. Ηταν τέτιου πάχους, ώστε να περνά μέσα από αυτό το 7% του καυσίμου που έβαζε ο οδηγός ενός αυτοκινήτου. Το σωληνάκι «επέστρεφε» στην δεξαμενή (by pass). Eτσι ενώ ο καταναλωτής είχε πληρώσει για 30 λίτρα, ουσιαστικά είχε βάλει μόνο 26! Σε περίπτωση ελέγχου, ο ιδιοκτήτης που έκλεβε, έκλεινε μία «ηλεκτροβάνα» που είχε τοποθετήσει στην αντλία και η μέθοδος με το «σωληνάκι» δεν λειτουργούσε!
Γνωρίζουν οι πάντες...
Πρατηριούχοι που γνωρίζουν καλά την λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος και τους έχουν «πλησιάσει» για να τους πουλήσουν την πλακέτα, υποστηρίζουν πως σε όλη τη χώρα, αυτοί που συνήθως χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα, είναι αυτοί που εσκεμμένα πωλούν κάτω του κόστους! Χωρίς όμως αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιος που πουλά ακριβά... να κλέβει κιόλας! Πάντως το συγκεκριμένο σύστημα είναι γνωστό στους περισσότερους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων και εναπόκειται στην ευσυνειδησία και τον χαρακτήρα του καθενός για το αν θα κάνει χρήση, ή όχι!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου