Αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται τα γερμανικά σχέδια συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της ελληνικής κρίσης. Το Βερολίνο φέρεται να προτείνει επιμήκυνση όλων των ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.
Αν πιστέψουμε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που φέρεται να εστάλη σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Welt am Sonntag, το Βερολίνο θα προτείνει επιμήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.Σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει τον τίτλο «Non paper on Greek PSI», το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης που θα ισχύσει από το 2012 έως το 2014 πρέπει να συνοδευτεί από μια «εθελοντική ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα ομόλογα παρατεταμένης χρονικής διάρκειας, επτά ετών.
Συμμετοχή ύψους περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα
Επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών ο Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΣτόχος είναι να συμφωνήσουν οι επενδυτές οικειοθελώς στην ανταλλαγή των παλαιών με νέα ομόλογα. Το έγγραφό του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι επί της αρχής είναι δυνατόν να δομηθεί μια αναδιάρθρωση χρέους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκληθεί «μη εξυπηρέτηση των αρχικών ομολόγων» (default) ή «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή ενεργοποίηση των πιστωτικών ασφαλίστρων (CDS). Ταυτόχρονα, η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι επενδυτές, οι οποίοι ανταλλάσσουν τα παλιά τους ομόλογα με νέα, θα αντιμετωπίζονται προνομιακά στο μέλλον, αν καταστεί και πάλι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση.
Την ίδια ώρα το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο υποστηρίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας που θα απαιτεί συμμετοχή ύψους περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα των πιστωτών της χώρας.
«Η νέα βοήθεια για την Ελλάδα θα κοστίσει πάνω από 100 δις. ευρώ»
Πάνω από 100 δισε. ευρώ το νέο πακέτο;Σύμφωνα τώρα με το SPIEGEL-Online, το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα θα κοστίσει πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν μέχρι τώρα: «Η τρόικα πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον, σε περίπτωση που οι Έλληνες εξαρτώνται και κατά τα έτη 2013 και 2014 από ξένη βοήθεια. Αιτία γι’ αυτή την αύξηση του κόστους της βοήθειας αποτελούν τα κρατικά ομόλογα, για τα οποία θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση το 2014».
Η χρηματοδότηση είναι πιθανό να έρθει με την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του Ελληνικού συμφωνούν να τα ανταλλάσσουν με νέα ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια για να συμβάλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού έλλειμματος στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, είπε. Σταμάτης Ασημένιος, dpa