15.10.11

Από τρεις ιδιωτικές εταιρείες η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική

Σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες ανατέθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική, με την εντολή να αρχίσει άμεσα από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους. Τα απορριμματοφόρα θα ξεκινήσουν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.
Τη σχετική απόφαση έλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της σημερινής υγειονομικής διατάξεως επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η επείγουσα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας επιβάλλει την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους των αστικών κέντρων και το άνοιγμα των ΧΥΤΑ.

Η διάταξη τίθεται άμεσα σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πλέον αναμένεται η απόφαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένης Ράικου για το άνοιγμα των ΧΥΤΑ και την απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η υγειονομική διάταξη προβλέπει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Παράλληλα τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

«Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνθέτει μια υγειονομική βόμβα, συγκροτεί μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης, δεν θέλω να λέω ποιες είναι οι ενδεχόμενες ασθένειες γιατί θα με πουν κινδυνολόγο», δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ράδιο 9 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «από την ώρα που θα δημοσιευθεί η υγειονομική διάταξη επιλαμβάνονται τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν αυτά δεν μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν είναι «απλώς υποστηρικτής αλλά οπαδός των κοινωνικών αντιδράσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων ακόμη» καιπως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει έμμεσα όπλα εναντίον τους. «Αλλά ως υπουργός Υγείας», πρόσθεσε, «έχοντας ευθύνη για μια συγκεκριμένη κατάσταση αντιδρώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντέδρασα και στην κατάληψη στο κτίριο Υπατία το χειμώνα που εκεί ήταν μετανάστες».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου