13.10.11

Έπιασε "πάτο" η απαισιοδοξία των πολιτών για την οικονομία !

THN αυξημένη απαισιοδοξία των πολιτών σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνει το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ. Η έρευνα που διενεργεί η εταιρία Alco για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών καταδεικνύει πως την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2011 αυξήθηκε η απαισιοδοξία των πολιτών σε ποσοστό 85%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο δίμηνο ήταν στο 75%. Επιδείνωση χαρακτηρίζει και τον δείκτη απαισιοδοξίας για τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά των πολιτών, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες από το τρίτο δίμηνο του 2011, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 83%. Λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες των ηλικιών 18-24 και 25-44 ετών σε σύγκριση με τις ηλικίες 45-64 ετών και 65 και άνω, με τα ποσοστά των πρώτων δύο κατηγοριών να διαμορφώνονται στο 73% και 76% αντίστοιχα, ενώ των δεύτερων δύο να διαμορφώνονται στο 85% και 88% αντίστοιχα.
Επιπλέον, το ποσοστό εκείνων των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση διατήρησε την ανοδική πορεία που διαγράφει από το δεύτερο δίμηνο του τρέχοντος έτους, ανερχόμενο στο ποσοστό του 85%, με την κυριότερη δυναμική επιρροή στην επιδείνωση της αρνητικής αξιολόγησης και τη διαφωνία της κοινής γνώμης για την τρέχουσα οικονομική πολιτική να κατέχουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι έκτακτες εισφορές και οι επιπρόσθετες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Η οριστικοποίηση λήψης νέων δυσμενέστερων οικονομικών μέτρων και συγκεκριμένα η επιπρόσθετη επιβολή φόρων και τελών βρήκε αντίθετο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Πιο αναλυτικά, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιστεύει ότι οι νέοι επιπρόσθετοι φόροι δεν είναι σε θέση να παράσχουν λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο ισομερισμός απόψεων μεταξύ εκείνων που απάντησαν θετικά και εκείνων που δεν απάντησαν στην εν λόγω ερώτηση, συγκεντρώνοντας οριακά το ποσοστό του 7%.
Παρουσιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε: «Η κοινή γνώμη καταδικάζει, στη συντριπτική της πλειοψηφία, που φτάνει το 85%, τις κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου