28.3.13

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν οι Έλληνες στην «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης !

Μηδαμινή είναι η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στην «ανεξαρτησία» του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πίνακα επιδόσεων του 2013 για τα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης στην ΕΕ, στην Ελλάδα επικρατεί κατάσταση αρνησιδικίας.
Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται 98η ανάμεσα σε 144 χώρες παγκοσμίως, σε ό,τι έχει να κάνει με την αντίληψη των πολιτών για την ανεξαρτησία των συστημάτων δικαιοσύνης στη χώρα τους, ενώ παράλληλα κατατάσσεται 24η στην ΕΕ, όσον αφορά την αντίληψη περί «ανεξαρτησίας» των δικαστικών συστημάτων και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Μεταξύ των δέκα χωρών με τα πλέον «ανεξάρτητα» δικαστικά συστήματα στον κόσμο, είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία. Επίσης, όπως φαίνεται από τον πίνακα επιδόσεων που δημοσιεύει η Επιτροπή, το 2013, ο χρόνος εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων, στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των ποινικών υποθέσεων, ήταν κατά μέσο όρο 510 ημέρες. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των δικαστικών υποθέσεων, ο χρόνος εκδίκασής τους στην Ελλάδα ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 190 ημέρες.
Ο χρόνος εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων στην ΕΕ κυμαίνεται από 50 ημέρες στη Λιθουανία και 120 ημέρες στην Τσεχία και την Αυστρία, έως 500 ημέρες στην Ιταλία και την Κύπρο και 850 ημέρες στη Μάλτα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πίνακας επιδόσεων για τα εθνικά δικαστικά συστήματα στην ΕΕ παρέχει αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των δικαστικών συστημάτων στα 27 κράτη-μέλη.
Σε γενικές γραμμές, τα βασικά συμπεράσματα από τον πίνακα επιδόσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαστικά συστήματα στην ΕΕ είναι τα εξής:
1. Η διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το ένα τρίτο των κρατών-μελών έχουν διάρκεια δικαστικών υποθέσεων τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη από την πλειονότητα των κρατών-μελών. Τα προβλήματα είναι διάφορα, ενώ επισημαίνεται ότι τα χαμηλά ποσοστά επίλυσης των υποθέσεων οδηγούν σε αυξημένο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων.
2. Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση βοηθά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας της δικαιοσύνης. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης, όμως αρκετά κράτη-μέλη υστερούν στον τομέα αυτόν.
3. Οι εναλλακτικές μέθοδοι για την επίλυση των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, μειώνουν τον φόρτο εργασίας των δικαστηρίων. Οι εναλλακτικές μέθοδοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα.
4. Η αντίληψη των πολιτών περί "ανεξαρτησίας" των εθνικών συστημάτων δικαιοσύνης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στα κράτη-μέλη. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη είναι στην κορυφαία δεκάδα παγκοσμίως, όσον αφορά την αντίληψη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, υπάρχει ένα μάλλον χαμηλό επίπεδο από τους πολίτες ορισμένων κρατών-μελών.
Καταλήγοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι η βελτίωση της ποιότητας, της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας των δικαστικών συστημάτων αποτελεί ήδη μέρος της διαδικασίας συντονισμού των οικονομικών πολιτικών της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο έχει ως στόχο να τεθούν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.eklogika.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου