26.3.13

ΜΕΣΣΗΝΙΑ- Λάδι και συμφέροντα !

 Γράφει ο Κάλχας
Ο ...ενδομεσσηνιακός πόλεμος συμφερόντων,με θύματα,...το λάδι "Καλαμάτας" και τους παραγωγούς...!

Σήμερα έληξε η ημερομηνία για την υποβολή των απόψεων της ΕΑΣ Μεσσηνίας, για την επιχειρηματολογία της, πάνω στις ενστάσεις που έγιναν απο "ξένους", για την επέκταση των προδιαγραφών  της Ονομασίας "Καλαμάτα" στο Μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
Είναι σημαντικό να δουν το φως της δημοσιότητας, οι απόψεις της Ενωσης, αφου μέχρι τώρα έχουν παιχθεί άσχημα παιχνίδια σε βάρος των Μεσσήνιων παραγωγών με τα  συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας να κυριαρχούν και να κρύβονται πίσω απο τον πόλεμο της επέκτασης σε όλο το νομό ,της Ονομασίας του προϊόντος.
Συγκεκριμένα την ένδειξη "ελαιόλαδο Καλαμάτας" έχουν δικαίωμα να το χρησιμοποιούν μονο οι παραγόμενες  ποσότητες στην "γεωγραφική" περιοχή της Καλαμάτας και όχι των άλλων περιοχών (Μεσσηνης, Κυπαρισσίας, Μελιγαλά κ.λ.π).
Δηλαδή η ίδια ποικιλία, η ίδια ποιότητα (και ενδεχομένως καλύτερη) δεν μπορούν οι αγρότες και οι τυποποιητές, να χρησιμοποιούν την  ένδειξη "Καλαμάτα" η οποία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.
  Ετσι μονο μια ποσότητα περίπου 8-10000 τόνων τυποποιείται με την ένδειξη "ελαιόλαδο Καλαμάτας" (εκ των οποίων οι μισοί τόνοι ίσως είναι εκτός Καλαμάτας), ενω με την επέκταση θα μπορούσαν να τυποποιηθούν περίπου 36000 τόνοι. Θα επιτυγχάνοντο έτσι, καλύτερες τιμές τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους τυποποιητές.
Χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες, για την ...επέκταση της ονομασίας, αλλά ο "πόλεμος" είναι σκληρός, με τις ενστάσεις εναντίον του αιτήματος να πέφτουν ασταμάτητα.
Ετσι μονο ελάχιστοι τυποποιητές (ουσιαστικά ...ένας) έχουν όφελος και μέχρι πρότινος και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, που έκανε πολλές  εξαγωγές.
     Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Η νεα προσπάθεια που επιχειρήθηκε, είχε και πάλι συντωνισμένο πόλεμο και μάλιστα απο επιχειρήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες συνεργάζονται με "ντόπια" εξαγωγική εταιρεία.
Τον "πόλεμο" αυτόν τον γνωρίζει τόσο η Περιφέρεια όσο και το Επιμελητήριο. Φυσικά τον γνωρίζει και η ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία υποτίθεται ...ενδιαφέρεται για την επέκταση της ονομασίας.
Ομως το ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο, με τις φήμες να οργιάζουν πως δεν θέλουν να τα ...σπάσουν με τους...φίλους τους Καλαματιανούς επιχειρηματίες.
Ετσι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο πιο...διπλωματικά μπορούσε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις "ενστάσεις" έστειλε έγγραφο στην ΕΑΣ για να έχει τις απόψεις της.
       ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ...ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΜΑ "ενστάσεις κατα της τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου με την ονομασία ΚΑΛΑΜΆΤΑ"

Σας διαβιβάζουμε ηλεκτρονικά λόγω μεγάλου όγκου, τα αριθ. D(2013) 110557/15-2-2013 , D(2013) 108644/15-2-2013, D(2013) 109710/15-2-2013 και D(2013)  109330/15-2-2013εγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα οποία μας διαβιβάστηκαν ενστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν απο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ελβετική εταιρεία NECTRA FOOD S.A, την νορβιγικη εταιρεία OLUF LORENTZEN AS και απο την αιγυπτιακή εταιρεία FAR TRADING CO. Οι ενστάσεις φαίνεται να είναι πανομοιότυπες.
Παρακαλούμε για τις απόψεις και την επιχειρηματολογία σας επι των ενστάσεων το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα απο τις 26 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, προκειμένου να προετοιμάσουμε τις διμερείς διαβουλεύσεις.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
 
               Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                           α.α
      ΑΔΑΛΗ - ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ ΠΕΛΑΓΙΑ

Οι πανομοιότυπες, όπως αναφέρει το υπουργείο, ενστάσεις εστάλησαν απο εταιρείες διαφορετικών χωρών οι οποίες κατα ...σύμπτωση είναι ...ΠΕΛΆΤΕΣ μιας Μεσσηνιακής εξαγωγικής επιχείρησης.
Τι θα κάνουν λοιπον η Περιφερεια, το Επιμελητήριο και η ΕΑΣ;
Θυμίζουμε πως ...ξέρουν!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου