13.8.14

Αυτή είναι η σύζυγος του Μ.Αλεξάνδρου,Ρωξάνη, στην οποία εικάζεται ότι ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη

Η Ρωξάνη ήταν η πανέμορφη κόρη του Οξυάρτη, το φρούριο του οποίου κατέλαβε ο Μ.Αλέξανδρος. Ήταν Βακτριανή , το σημερινό  Β.Αφγανιστάν ,τότε η Αν. Περσία..
Ο γάμος έγινε γιατί ,σύμφωνα με μερικές πηγές ο Αλέξανδρος ερωτεύτηκε την πανέμορφη Ρωξάνη, ενώ  άλλες πηγές λένε ότι  ο γάμος έγινε για πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο γιος του Μ.Αλέξανδρου γεννήθηκε στη Βαβυλώνα το 323 , όταν εκείνος ήταν πλέον νεκρός. Έτσι ο γιος του, που ονομάστηκε Αλέξανδρος ο Δ' ,ανακηρύχθηκε βασιλιάς μαζί με τον θείο του , Αρριδαίο. Η Ρωξάνη με το γιο της γύρισαν στη Μακεδονία ,και κατέφυγαν στην Ήπειρο που ζούσε εκεί η Ολυμπιάδα ,η μητέρα του Μ Αλεξάνδρου. Βλέπετε δεν αισθανόταν ασφαλής , μια και τον θρόνο τον εποφθαλμιούσαν και άλλοι .......διάδοχοι.
Όλοι οι ''θρόνοι '' των κρατών όλων των εποχών ,έχουν να διηγηθούν ίντριγκες αλλά και δολοφονίες σφετεριστών των θρόνων.......
Αυτό που φοβόταν λοιπόν η Ρωξάνη έγινε........
Όταν πέθανε η Ολυμπιάδα , έχασε το στήριγμά της και ο γιος του Αντίπατρου Κάσσανδρος, που είχε σφετεριστεί την εξουσία στη Μακεδονία, φυλάκισε στην Αμφίπολη τη Ρωξάνη  και το γιό της Αλέξανδρο, όπου με διαταγή του το 311 π.Χ. δολοφονήθηκαν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου