15.8.14

Η παράδοση και το θαύμα με τα φιδάκια της Παναγίας

Συμβαίνει κάθε χρόνο, από τις 6 έως τις 15 του Αυγούστου

Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια, προμηνύεται κάτι κακό για το νησί και σύμφωνα με την παράδοση, δεν είχαν εμφανιστεί το 1940 και 1953, όταν ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει ολική καταστροφή στην περιοχή

Στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς, 25 χλμ από το Αργοστόλι, συμβαίνει κάθε χρόνο, από τις 6 έως τις 15 του μήνα Αυγούστου, ένα θαυμαστό γεγονός, που οι κάτοικοι έχουν συνδέσει με την εικόνα της Παναγίας.

Στην κατάφυτη πλαγιά όπου είναι κτισμένο το χωριό, συνέβη πριν από πολλά χρόνια το θαύμα που σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας.

Φαίνεται πως ένα δέντρο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο δάσος. Όταν όμως έφτασαν στο σημείο, αντίκρισαν το θαυμαστό γεγονός. Ενώ το δέντρο είχε κατακαεί ώς τη ρίζα του, πάνω του ήταν ακουμπισμένη η εικόνα της Παναγίας, που η φωτιά δεν είχε καν αγγίξει.
Οι κάτοικοι γεμάτοι συγκίνηση, αφού προσκύνησαν την εικόνα, τη μετέφεραν στην εκκλησία του χωριού, όπου και οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν. Το επόμενο πρωί, όμως, και ενώ οι επισκέπτες πλήθαιναν, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα έλειπε. Τελικά, μετά την κινητοποίηση των πιστών η εικόνα βρέθηκε στην αρχική της θέση. Ήταν και πάλι τοποθετημένη στη ρίζα του καμένου δέντρου. Η εικόνα της Παναγίας επανήλθε στην εκκλησία, όπου και κλειδώθηκε. Το ίδιο όμως συνέβη τρις φορές ακόμη. Η εικόνα εξαφανιζόταν και βρισκόταν και πάλι στο καμένο δέντρο. Αυτό το γεγονός έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να βρίσκεται εκεί και γι’ αυτό έκτισαν εκκλησία στο σημείο και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα Της.

Τα φιδάκια

Αργότερα στην περιοχή κτίστηκε γυναικεία μονή, οι μοναχές της οποίας φρόντιζαν την εικόνα. Κάποια μέρα, καθώς πλησίαζαν πειρατικά πλοία και οι πειρατές κατευθύνονταν προς τη μονή προκειμένου να τη λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι.

Τότε συνέβη το θαύμα. Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η μονή σώθηκαν. Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας (κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τα καντήλια ή τα στασίδια), τα οποία αναχωρούν στις 15 Αυγούστου. Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια, προμηνύεται κάτι κακό για το νησί. Κανείς από τους ειδικούς που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορεί να τα κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά είδη. Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.

 Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός. Όπως είναι ευρύτερα γνωστό τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο. Άλλωστε, αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται τον Δεκαπενταύγουστο το νησί.

Οι Κεφαλονίτες φέτος ήταν με την ψυχή στο στόμα ΦΕΤΟΣ, οι Κεφαλονίτες… καθόντουσαν σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς τα ακίνδυνα φιδάκια δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα.

 Οι πιστοί, λόγω της καθυστέρησης της επίσκεψης των φιδιών (5 ημέρες), διερωτόντουσαν πού πήγαν φέτος τα φιδάκια, ενώ τους κατέκλυζε ο φόβος, καθώς η μη εμφάνισή τους πιστεύουν πως είναι προπομπός κακών μαντάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων της περιοχής, με το που έγινε γνωστή η είδηση της εμφάνισης του πρώτου φιδιού στη μία τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου, οι καμπάνες του ιερού ναού χτύπησαν χαρμόσυνα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε τελεστεί ιερά παράκληση στον ιερό ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Αργινίων να εμφανιστούν τα φιδάκια. 
Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια δεν είχαν εμφανιστεί το 1940 και το 1953, όταν ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει ολική καταστροφή σχεδόν στο νησί, ενώ πιο πρόσφατα το φαινόμενο είχε συμβεί πάλι το 1987 και το 2005 - χωρίς ωστόσο να συνοδευτεί από κάποια φυσική καταστροφή ή άλλο κακό.

Τώρα, πιθανολογείται πως έγινε το... αντίστροφο, δηλαδή πως οι ισχυροί σεισμοί του περασμένου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου επηρέασαν με κάποιον τρόπο τα πλάσματα αυτά.


σημερινή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου