13.8.14

Τουρκικά... γλέντια για το ρωσικό εμπάργκο


Τουρκικά... γλέντια για το ρωσικό εμπάργκο
Οι τουρκικές επιχειρήσεις απολαύουν μια σημαντική αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα κάνει λόγο περί σημαντικής και μακροπρόθεσμης ευκαιρίας για τις τουρκικές εξαγωγές λόγω των απαγορεύσεων που επέβαλε η Μόσχα στα αγροδιατροφικά προϊόντα των δυτικών χωρών σε αντίποινα για το εμπάργκο που επέβαλε η Δύση λόγω των ενεργειών της στην ουκρανική κρίση.
Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TIM) επισήμανε πως αναμένει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη ρωσική αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν ένα μέρος της ρωσικής ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.
«Η ζήτηση από τη Ρωσία για τουρκικά προϊόντα αυξήθηκε αφού τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ και την ΕΕ», επιβεβαίωσε ο Μπουγιούκεκσι, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Η Τουρκία βρισκόταν στην 5η θέση μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν με τρόφιμα τη Ρωσία, με έναν όγκο εξαγωγών η αξία των οποίων ανήλθε σε 1,68 δισεκ. δολάρια το 2013.
Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε πως οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση της Ρωσίας προσφέρουν μια ευκαιρία στην χώρα του να αυξήσει τις εξαγωγές της, όχι μόνο αυτές των τροφίμων, αλλά και καταναλωτικών ειδών γενικότερα.
«Βλέπω τη Ρωσία ως μια ευκαιρία για την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση θα είναι μακρόχρονα», είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη Δευτέρα. Αυτή η «ευκαιρία», πρόσθεσε, πρέπει να μεταφραστεί σε μια «ισχυρή, μακροπρόθεσμη, εταιρική» σχέση. «Διεξάγουμε συνομιλίες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες τους και να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν την ευκαιρία», προσέθεσε.
Η Τουρκία και κράτη της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία μοιάζουν να είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την απόφαση της Μόσχας να απαγορευθεί η εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία του μεγαλύτερου μέρους των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την Πέμπτη την απαγόρευση, διάρκειας ενός έτους, των εισαγωγών κρέατος, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι είπε ότι το Επιμελητήριο του οποίου προΐσταται συνεργάζεται στενά με τα υπουργεία Οικονομίας και Γεωργίας ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις εξαγωγές στη Ρωσία. «Αναμένουμε μια ρωσική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε ο ίδιος.
Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής των φρούτων και των λαχανικών που παράγονται στην ΕΕ, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής πουλερικών των ΗΠΑ και ένας σημαντικός καταναλωτής θαλασσινών, κρέατος και γαλακτοκομικών. Οι περιορισμοί που επέβαλε επομένως δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για χώρες που παράγουν τέτοια είδη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου