13.8.14

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου


Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου (δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες)

Παγκόσμιο είναι πλέον το ενδιαφέρον για τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη Σερρών, στοιχεία της οποίας θα δουν το φως τις επόμενες ημέρες. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και οι δηλώσεις με νόημα που έκανε για τα σημαντικά ευρήματα που υπάρχουν έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα ξένα μέσα ενημέρωσης που έχουν εκτενή αφιερώματα στην υπόθεση.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως στο ότι στον τάφο βρίσκονται θαμμένοι η νόμιμη σύζυγος του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και ο γιός του
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου (δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες) Το βρετανικό δίκτυο BBC με δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική σελίδα του αναφέρεται σε μία «σημαντική ανακάλυψη» και μεταφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πως «η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι».
Σύμφωνα με το κείμενο οι ειδικοί πιστεύουν πως ο τάφος ανήκε σε σημαντική προσωπικότητα που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.
Το BBC, μάλιστα, προσθέτει πως υπάρχει η φήμη ότι μία σημαντική προσωπικότητα της αρχαίας Μακεδονίας έχει ταφεί στον Τύμβο Καστά, ενώ περιγράφει πώς μεταφέρθηκε το μάρμαρο στην περιοχή με ειδικά πλοιάρια από τη Θάσο
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου (δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες) Την ίδια στιγμή, αναφέρονται και οι δηλώσεις της αρχαιολόγου κ. Κατερίνα Περιστέρη, η οποία δήλωσε πως κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος είχαν σημειωθεί ο εξορισμός και η δολοφονία της Ρωξάνης, νόμιμη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γιο τους, Αλέξανδρο Δ΄.
Οι International Business Times από την άλλη, κάνουν λόγο για ένα σπουδαίο εύρημα και μεταφέρουν στον αναγνώστη την εικόνα με τις μεγαλοπρεπείς Σφίγγες που φρουρούν τον τάφο.
Όσο για τη γαλλική Le Figaro στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στις διαστάσεις του τάφου και του περιβόλου, αλλά και για τον περίφημο λέοντα της Αμφίπολης, ενώ μεταφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της αρχαιολόγου κυρίας Περιστέρη για τη σημασία της ανακάλυψης.
Το Greek Reporter σε δημοσίευμά του αναφέρεται στο «μυστήριο της αρχαίας Αμφίπολης» και διερωτάται κατά πόσο πρόκειται για τάφο κάποιου βασιλιά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε το πρωί κατά την επίσκεψή του προτρέποντας τον κόσμο να κάνει λίγες ημέρες υπομονή:
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου (δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες) «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου βρέθηκε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεναγηθεί στον χώρο του ανασκαφικού έργου.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου (δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες) Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή» και πρόσθεσε ότι «η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου (δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες) Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -που παρουσιάστηκαν από την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.
Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για όλες εξελίξεις.
Ο μοναδικός αυτός ταφικός περίβολος λόγω του μεγέθους του που αγγίζει περίπου τα πεντακόσια μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, δημιουργεί συνειρμούς για το ποιοι μπορεί να είναι εκεί θαμμένοι.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό της Αμφίπολης - Μάλλον είναι θαμμένη η Ρωξάνη και ο γιος του Μ. Αλεξάνδρου (δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες) Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε, περίπου, το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανασκαφής, που θα γίνει σε λίγες ημέρες» δήλωσε ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη.
«Οι επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν γίνει, δίνουν τις απαντήσεις. Ό,τι βρέθηκε είναι η συνέχεια αυτών που ανακοινώθηκαν στα αρχαιολογικά συνέδρια του 2013 και 2014. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος, που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» επισήμανε ο κ. Λεφαντζής.
Οι ανασκαφές
Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.
Η κ. Περιστέρη, μιλώντας στο ΑΠΕ, είχε πει ότι «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο Δ'».
Δεινοκράτης
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325-300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στην περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από τη Θάσο τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης, όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4 π.Χ. αιώνα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου