14.4.15

ΡΕΤΡΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Του: Αντώνη. Α. Αντωνόπουλου

«Ήταν φιλόσοφος του ποδοσφαίρου. Άφηνε τους παίκτες να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους μέσα στο γήπεδο, ενώ είχε ένα ξεχωριστό δικό του τρόπο να διώχνει το άγχος από τους ποδοσφαιριστές του…»Με αυτά τα λόγια σκιαγραφούσε και χαρακτήριζε τον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ που κατέκτησε το ποδοσφαιρικόπρωτάθλημα της χώρας μας το 1985,ο μοναδικός ποδοσφαιριστής εκείνης της ομάδας Κώστας Ιωσηφίδης που είχε σηκώσει την κούπα και στο πρώτο πρωτάθλημα του 
1976
Στην κατάκτηση της δεύτερης κούπας συμπαίκτες του Ιωσηφίδη; Σκαρτάδος, Βασιλάκος, Χρήστος Δημόπουλος, Αλεξανδρίδης, Αρης Καρασαββίδης, Μιχαλης Ιορδανίδης ,Κωστίκος, Αλαβάντας, Δαμανάκης Πάπριτσα, Ψαρράς, Μαυρομάτης, Μαλιούφας, Μπανιώτης ,Γιουρισιτς, Στεργιούδας ,Παντέλης κλπ.

Ο ΠΑΟΚ του Βάλτερ Σκότσικ πήρε νωρίς προβάδισμα στο βαθμολογικό πίνακα και έκοψε το νήμα στο τέλος με 19 νίκες,8 Ισοπαλίες, και 3 ήττες. Οι Θεσσαλονίκης στέφτηκαν πρωταθλητές με την συμπλήρωση 2.300 χρόνων από την Ίδρυση της ιστορικής πόλης. Στην Β΄ Εθνική υποβιβάστηκαν το Αιγάλεω, και ο Πιερικός, ενώ πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο
«θεός» της ΑΕΚ Θωμάς Μαύρος με 27 γκολ. Ενώ κυπελλούχος Ελλάδος αναδείχτηκε η Λάρισα που «ταπείνωσε» τον Πρωταθλητή ΠΑΟΚ με 4-1 στο τελικό της διοργάνωσης.
Το πρωτάθλημα του 1985 σημαδεύτηκε τόσο από την κατάκτηση του από τον ΠΑΟΚ μετά από 9 χρόνια ,αλλά και το πολωτικό πολιτικό κλίμα με τις βουλευτικές εκλογές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία που συγκέντρωσαν σχεδόν το 90% του ελληνικού λαού.
Στην διάρκεια του Πρωταθλήματος οι εναλλαγές στο βαθμολογικό πίνακα ήταν ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος ,και σημαδεύτηκε τόσο από την δυναμική των περισσοτέρων ομάδων ,αλλά και πολύ σημαντικών ποδοσφαιριστών που έβαλαν το δικό τους στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Παναθηναϊκός που είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου πρωταθλητριών χάνει από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, που έρχεται ισόπαλος με τον Πιερικό στη Κατερίνη, με την ομάδα της Πιερίας να κάνει ζημιά στους «Πράσινους» με το 2-2 μέσα στην Αθήνα που σφράγισε το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ ,και τον Ολυμπιακό του αείμνηστου Νταϊφα να χάνει την έξοδο στην Ευρώπη μετά το 1971!!!Και να γίνεται η μάχη του… Δράμαλη μέχρι το τέλος με τον Παναθηναϊκό στους 42 βαθ, την ΑΕΚ στους 41 βαθ, τον Ολυμπιακό στους 40 βαθ,και τον Ηρακλή στους 39 βαθ. Τελικά ισοβαθμούν με 43 βαθ. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ,με τον Ολυμπιακό στους 42β. και Ηρακλή στους 41 Βαθμούς.

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ


·         ο Αλαβάντας αγωνίστηκε και στα αριστερά της άμυνας (αντί του Ιωσηφίδη), ενώ ο Σκαρτάδος και ως κεντρικός ή δεξιός αμυντικός
·         η ομάδα παρατασσόταν με σύστημα 4-3-3, στη θέση όμως του τρίτου επιθετικού εναλλάσσονταν οι Κωστίκος (14 φορές βασικός), Αλεξανδρίδης ή Καρασαββίδης (από 11), οπότε στη βασική 11άδα συμπεριλαμβάνεται ο μεσο-επιθετικός Βασιλάκος (17)


Βαθμολογία
Θέση
Ομάδα
Σύνολο
Εντός
Εκτός


Βαθ.
Αγ.
Ν
Ι
Η
Τέρματα
δ/τ
Ν
Ι
Η
Τέρματα
Ν
Ι
Η
Τέρματα

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου