19.12.17

Επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έως και τα 12 ν.μ. προανήγγειλε ο Κοτζιάς

Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά έως και τα 12 ν.μ., προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Πρόκειται για μία κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια αύξησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζει στη χώρα μας, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, η οποία επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1994. Το επόμενο έτος, η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί casus belli για την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τμηματική αυτή επέκταση θα ξεκινήσει από το Ιόνιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της δικαίωμα. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημα μας είναι η υφαλακρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιωματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές.

Για το θέμα των Μουφτήδων

«Τις τελευταίες ημέρες που έγινε βαβούρα, έφτασε ένα συγκρότημα να δημοσιεύει 17 άρθρα το Σαββατοκύριακο σε βάρος μου. Να υποθέσω ότι 17 δημοσιογράφοι τους ήρθε η έμπνευση για το το ίδιο θέμα ή να υποθέσω ότι συντονίζονται από κάποιο κέντρο; Θα ήταν λογικό το ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ερωτηθείς στην «δήθεν» διαμάχη με τον υπουργό Παιδείας. «Το παραμύθιασμα ότι εγώ αδειάζω τον Γαβρόγλου, ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες αδειάζει εμένα κ.λπ., μάλλον δείχνει τον λειψό τρόπο που αντιλαμβάνονται ορισμένοι και την πολιτική και την εξωτερική πολιτική. Η μικροπολιτική δεν βοήθησε κανέναν. Ο κ. Γαβρόγλου διατύπωσε σκέψεις που υπάρχουν και τις έχουμε κουβεντιάσει στην κυβέρνηση, για τη ρύθμιση των θεμάτων των θρησκευτικών επάνω στη Θράκη. Εγώ απαντώντας σε μια ερώτηση που μου έκαναν σε μια ad hoc συνέντευξη Τύπου είπα ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε κατ' επιταγή της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν ήταν σωστό να θέσει η κυβέρνηση την επομένη που το έβαλε ο Ερντογάν το θέμα εκλογής των μουφτήδων απάντησε: «Εμείς την πολιτική μας θα την υλοποιήσουμε έτσι όπως την έχουμε σκεφτεί. Κάναμε ένα πρώτο μεγάλο μέτρο με τον νόμο περί της Σαρία, δεν μπορεί να καταναγκάζονται οι μουσουλμάνες Ελληνίδες γυναίκες να υπάγονται απευθείας σε ένα θρησκευτικό ηγέτη, αλλά μπορούν να δικαιούνται να πάνε σε ελληνικό δικαστήριο», τόνισε επισημαίνοντας ότι σε «συνέχεια της Σαρίας είναι το θέμα του πώς θα προσδιοριστεί ο μουφτής», καθώς «υπάρχουν πολλές απόψεις και συζητήσεις» αποσαφηνίζοντας ότι «το θέμα της νομοθεσίας γύρω από την εκλογή ή μη εκλογή, του προσδιορισμού τους ποιος είναι ηγέτης μιας θρησκευτικής οντότητας ή κοινότητας είναι κύρια θέμα του υπουργείου Παιδείας».

Σχετικά με τον αν πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων ή να υπάρξουν βελτιώσεις του συστήματος, όπως διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υποστηρίζει «ένα πιο διευρυμένο σώμα» και τόνισε τον «βαθιά λανθασμένο παραλληλισμό» που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Θράκη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες». Ως δεύτερο λάθος που κάνει ο κ. Ερντογάν, όπως είπε, «είναι ότι απαιτεί από την Ελλάδα συχνά έναν τρόπο προσδιορισμού των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, ο οποίος δεν εφαρμόζεται στην ίδια τη χώρα του». Εξήγησε δε ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς».

Σκοπιανό: Κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι

Σχετικά με το σκοπιανό ο υπουργός εξωτερικών αποσαφήνισε ότι σε σχέση με τις πιέσεις από το ΝΑΤΟ ότι ο ίδιος τους είπε «να μην μπερδεύονται γιατί κάθε φορά που μπερδεύονται δημιουργούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση». Τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η ΦΥΡΟΜ να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

Ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για θέματα που είναι στοιχεία της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι οι προθέσεις είναι καλές, ότι ούτε ο κ. Νίμιτς, ούτε η ηγεσία της σκοπιανής πλευράς έχουν βάλει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι, ενώ «εμείς τους είχαμε πει πως καταλαβαίνουμε το θέμα» και χαρακτήρισε ως «γελοιότητες» και «κατά φαντασία σενάρια» δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν σε ονόματα αλλά και περί των αποτελεσμάτων της συνάντησης που δεν είχε γίνει λόγω κακοκαιρίας. Αποσαφήνισε δε ότι κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι. Απέκλεισε επίσης το να μπεί με το προσωρινό της όνομα η ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και αν αυτό επηρεάζει τη διαπραγμάτευση ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μία πλειοψηφία» καθώς δεν «μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας». Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα. Αν ο τρόπος που τα λύνουμε αντιστοιχεί στα μακρόχρονα συμφέροντα της χώρας, στα συμφέροντα της περιοχής και είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα, νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε».

Όπως επισήμανε το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας καθώς «υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε». «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε εκεί που μπορούμε να λύσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ευθύνη της κυβέρνησης είναι άν βρει ένα παράθυρο για να λύσει αυτό το πρόβλημα να το λύσει», διότι «αυτά πρέπει να τελειώνουν η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος από καταστάσεις του παρελθόντος».

«Και όσοι μας κάνουν κριτική ή μας βλέπουν καχύποπτα επειδή θέλουμε να το λύσουμε» συμπλήρωσε «πρέπει να θυμούνται ότι για τη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερο να το είχαμε λύσει το 1992», ότι «οι δυνάμεις που μας εγκαλούν είναι αυτές που δεν πήραν την ιστορική ευθύνη να το λύσουν γιατί ταλαντεύτηκαν» και ότι «η χώρα και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού ότι το εθνικό συμφέρον το βάζει πάνω από όλα».

Ως προς το αλβανικό ερωτηθείς αν συζητά με την αλβανική πλευρά σχετικά με το θέμα των περιουσιών ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το «κύριο θέμα που πρέπει να λύσουμε θετικά είναι η εμπόλεμη κατάσταση. Οι νομικές συνέπειες θα ρυθμιστούν σε μία ειδική διαδικασία».




enikos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου