18.12.17

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Ψυχρή εισβολή άρχισε να εκδηλώνεται με βασικό χαρακτηριστικό την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
Τα όποια φαινόμενα τη συνοδεύσουν (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις), θα είναι περιορισμένα σε έκταση και κατά κανόνα ασθενή.

H Δευτέρα ξεκίνησε με τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα και κατά τόπους θα ενταθούν, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Παράλληλα οι τοπικές χιονοπτώσεις στη Β. Ελλάδα και στην  Ήπειρο θα επεκταθούν σταδιακά σε περιοχές χαμηλότερο υψόμετρο. 
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr:
Τις βραδινές ώρες, από Δευτέρα προς Τρίτη, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές και από αργά το βράδυ θα χιονίσει σε πεδινά τμήματα κυρίως του Έβρου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 6 -7 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Την Τρίτη 19/12 στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα εκδηλώνονται ασθενείς κατά κανόνα χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, με εξαίρεση τον  Έβρο και τις περιοχές που συνορεύουν με τη Βουλγαρία όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά πυκνές. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις. Έως και το ξημέρωμα αλλά και προς το βράδυ, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από -5 έως 8, στα κεντρικά και νότια από 1 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 11, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 13, και στην Κρήτη και την Ρόδο από 12 έως 16. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο, και 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα γίνουν τοπικά ανατολικοί, ίδιας έντασης.
Στη Αττική, την Τρίτη, αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν, οπότε και υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις και χιόνι ή χιονόνερο σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου