4.4.19

Ανυποχώρητος ο Τσαβούσογλου στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία -Τελεσίγραφο Πενς σε Τουρκία: Να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους ρωσικούς S-400

"Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει" αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις "παράτολμες αποφάσεις της", όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση "της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία", όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.
"Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;" διερωτήθηκε.
Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ "αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας".

Ανυποχώρητος ο Τσαβούσογλου στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία

 Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών,όμως είναι διατεθειμένη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον ώστε να αποδείξει πως τα ρωσικά όπλα δεν συνιστούν απειλή για τα NATOϊκά συστήματα.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον με αιχμή τους S-400, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Θανάσης Τσίτσας.
Διαμήνυσε μάλιστα πως η εξοπλιστική σύμβαση με την Μόσχα δεν ισοδυναμεί με στροφή της Άγκυρας προς την Ρωσία, ουσιαστικά αναιρώντας παλαιότερες προειδοποιήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στρατηγικό αναπροσανατολισμό της Άγκυρας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου