3.5.19

Φριτς Μπλάουελ: ο Αυστριακός που έγινε Μανιάτης και ανέδειξε το ελαιόλαδο

02kat_02_page_1 Ο πρόεδρος των «Ομοίων της Μάνης», Μιχάλης Κουτσιλιέρης, στην τελετή προς του Μπλάουελ.

Οταν οι συμπατριώτες μας εξελληνίζουν το όνομα κάποιου ξένου που έχει έρθει στα μέρη μας, σημαίνει ότι τον αισθάνονται πραγματικά δικό τους. Απόδειξη ότι ο Καζαντζάκης αποκαλούσε τον Ζυλ Ντασσέν «Δασινάκη». Με το ίδιο πνεύμα της εξοικείωσης, οι Μανιάτες αποκαλούν τον Φριτς Μπλάουελ «Φριτζέα», προσθέτοντας στο μικρό του Αυστριακού τη συνήθη κατάληξη των μανιάτικων επιθέτων. Δικαίως τον αναγνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο και του αποδίδουν τιμές, όπως η πρόσφατη βράβευση που έλαβε από τους «Ομοίους της Μάνης». Πρόκειται για έναν φορέα που έχει ως στόχο την προβολή της περιοχής και των ανθρώπων που είτε έλκουν την καταγωγή τους από τον τόπο αυτό είτε έχουν προσφέρει διάφορους τομείς.
Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, οι «Ομοιοι της Μάνης», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Μπλάουελ στην οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους παραγωγούς της ελιάς, τον ανακήρυξαν «επίτιμο μέλος».  Η τελετή –υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης– έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου της οικογένειας Μπλάουελ, Mani - Sonnenlink στον Πύργο Λεύκτρου.

Ο Φριτς Μπλάουελ ή «Φριτζέας» για τους Μανιάτες έχει βοηθήσει πολύ την περιοχή.
Η ιστορία του Μπλάουελ είναι συγκινητική. Εφτασε στη δεκαετία του εβδομήντα στην Ελλάδα ως νεαρός φοιτητής ιατρικής. Ερωτεύτηκε τη Μάνη και αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί, αφήνοντας πίσω του τις σπουδές. Από τα πρώτα πράγματα που διαπίστωσε ήταν η μοναδικότητα της ελληνικής ελιάς αλλά και το γεγονός ότι ολόκληρα βυτία με το εξαιρετικής ποιότητας λάδι μας πήγαιναν στην Ιταλία, όπου βαφτιζόταν «ιταλικό». Αυτό τον παρώθησε να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα με σκληρό μεροκάματο και ιδρώτα στα χωράφια. Λίγο αργότερα ανακάλυψε τη βιολογική καλλιέργεια αλλά και τις εξαγωγές, κάνοντας πρωτοπόρες κινήσεις. Δημιούργησε την πρώτη συνεταιριστική επιχείρηση βιολογικής παραγωγής ελαιολάδου με την επωνυμία Bläuel Greek Organic Products. Σήμερα, με τη βοήθεια της συζύγου του, έχει κάνει πραγματικά επιχειρηματικά άλματα. Το σπουδαιότερο είναι ότι έχει κερδίσει και διατηρήσει την αγάπη και τον σεβασμό των δύσπιστων Μανιατών.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης στην οποία τιμήθηκε ο «Φριτζέας» ήταν η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου. Η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας ανέτρεξε στη γνωριμία της με τον Φριτς Μπλάουελ πριν από αρκετά χρόνια, όταν στα πρώτα του βήματα, πρωτοπόρος από τότε, προσπαθούσε να καλλιεργήσει βιολογικά με αυστηρά κριτήρια για προϊόντα υψηλής ποιότητας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου