30.8.19

Καινοτόμος θεραπεία για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού

Η αποκατάσταση της λειτουργίας ενός μορίου, η οποία αναστέλλεται λόγω μεταλλάξεων σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, φαίνεται να είναι το κλειδί για μια νέα επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου
Ερευνητές από το Επιστημονικό Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν έναν καινοτόμο τρόπο αντιμετώπισης κάποιων τύπων καρκίνου που προκαλούνται από την κληρονομική μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1.
Η δημοσίευση της σχετικής μελέτης έγινε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Πρόκειται για μια ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για μια νέα θεραπεία για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών», τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ. Robert A. Hromas.
Ένα μικροσκοπικό μόριο, το microRNA (miR) 223-3p, εμποδίζει τα φυσιολογικά κύτταρα από το να κάνουν λάθη κατά την επιδιόρθωση του DNA τους. Ωστόσο, κάποιοι τύποι καρκίνου που φέρουν μεταλλάξεις στο BRCA1, καταστέλλουν τη δράση του miR223-3p, επιτρέποντας έτσι στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν. «Όμως, η επαναφορά της δράσης του miR223-3p κάνει τα καρκινικά κύτταρα του μεταλλαγμένου BRCA1 να πεθάνουν», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Patrick Sung.
Αξιοποιώντας την αχίλλειο πτέρνα του καρκίνου
«Το miR223-3p λειτουργεί σαν ένας διακόπτης, ο οποίος απενεργοποιεί τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το μεταλλαγμένο BRCA-1 του καρκίνου για να πολλαπλασιαστεί σωστά. Χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες-κλειδί για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, οι όγκοι του μεταλλαγμένου γονιδίου ουσιαστικά αυτοκτονούν», συμπληρώνει ο Δρ. Hromas και συνεχίζει:
«Είναι ένας νέος και πιθανότατα αποτελεσματικό τρόπος θεώρησης της θεραπείας. Χρησιμοποιούμε την ίδια τη φύση των καρκινικών κυττάρων με έλλειψη του γονιδίου BRCA-1 για να τα καταστρέψουμε. Επιτιθέμεθα από την αρχή ακριβώς στον μηχανισμό μέσω του οποίου τα κύτταρα εξελίσσονται σε καρκίνο», καταλήγει.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του miR223-3p πριν τα κύτταρα μετατραπούν σε καρκίνο μπορεί να αποτρέψει και παθήσεις που σχετίζονται με το BRCA1.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου