" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

30.8.19

Νέα τρέλα: Κατοικίδια για ζάπλουτους τα... τσιτάχ

Η λαθραία διακίνησή τους γίνεται από τη Σομαλιλάνδη, το ανεξάρτητο κρατίδιο της Σομαλίας με κατεύθυνση την Αραβική Χερσόνησο

 - Το είδος απειλείται με αφανισμό

Υπό εξαφάνιση βρίσκονται τα τσιτάχ καθώς πολλοί εκατομμυριούχοι τα επιλέγουν για... κατοικίδια.
Πρόκειται για νέα «μόδα» που δυστυχώς οδηγεί στον αφανισμό τους, όπως προειδοποιεί ο οργανισμός «Cheetah Conservation Fund» (CCF).


Η λαθραία διακίνησή τους γίνεται από τη Σομαλιλάνδη, το ανεξάρτητο κρατίδιο της Σομαλίας με κατεύθυνση την Αραβική Χερσόνησο. Εκεί πωλούνται σε κατοικίδια για ζάπλουτους ιδιοκτήτες.
Στον πλανήτη υπάρχουν σήμερα λιγότερα από 7.500 άγρια τσιτάχ, την ίδια ώρα που ο αιχμάλωτος πληθυσμός τους στις χώρες του αραβικού κόλπου υπολογίζεται σε 1000. Όλα τους αποτελούν μάλιστα αντικείμενο παράνομης αγοραπωλησίας.


Η ιδρύτρια του CCF, βιολόγος Λόρι ΜαρκεLaurie Marker, δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN:
«Αν κάνεις τις πράξεις, τα μαθηματικά δείχνουν πως είναι ζήτημα δύο ετών να μην έχουμε πια τσιτάχ. Oι απειλούμενοι με εξαφάνιση γατόπαρδοι της Αφρικής καταλήγουν στα μέγαρα των αραβικών χωρών, όπου επιδεικνύονται ως status symbols σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα. Ένα τσιτάχ πιάνει εξάλλου πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια στη μαύρη αγορά, είναι λοιπόν κι αυτό σύμβολο πλούτου».

Πολλά από αυτά πεθαίνουν βέβαια κατά τη μεταφορά τους από τη Σομαλιλάνδη, ενώ άλλα δεν βγάζουν καν τον πρώτο χρόνο σε κατάσταση αιχμαλωσίας, όπως αποκαλύπτουν ειδικοί στο CNN.

Η Mάρκελ επισημαίνει πώς «Αυτοί οι άνθρωποι που κρατάνε τα τσιτάχ ως κατοικίδια, αυτοί προκαλούν την εξαφάνιση του είδους».


Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος της Σομαλιλάνδης, Σουκρι Χατζί Ισμαίλ Μπαντάρε, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN:
«Πρέπει να σταματήσουμε τη ζήτησή τους από τις αραβικές χώρες».

Ωστόσο, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνήθηκε πως υπάρχουν τσιτάχ σε σπίτια ιδιωτών στα εμιράτα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου