29.8.19

Απειλή για την οδική ασφάλεια τα ελεύθερα κατοικίδια στο αυτοκίνητο

Η Volvo σε συνεργασία με την Harris Poll εκπόνησαν έρευνα για τη μεταφορά κατοικίδιων στο αυτοκίνητο, η οποία έδειξε πως τα ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην καμπίνα επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά του οδηγού στο δρόμο.
Η έρευνα περιλάμβανε την παρακολούθηση 15 οδηγών μαζί με τα σκυλιά τους για πάνω από 30 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κατοικίδια τους βρίσκονταν σε περιορισμένο χώρο (ζώνες ασφαλείας, λουριά, διαχωριστικό καμπίνας, κλουβιά κ.α.) ενώ σε άλλες κυκλοφορούσαν ελεύθερα χωρίς κανένα περιορισμό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιπτώσεις που παρατηρήθηκε επικίνδυνη συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι ήταν περισσότερο από διπλάσιες όταν οι σκύλοι κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 649 περιστατικά με ελεύθερα κατοικίδια έναντι 274 όταν ήταν δεμένα με ασφάλεια.
Αντίστοιχα, τα ελεύθερα κατοικίδια απέσπασαν προσοχή των οδηγών συνολικά για 3 ώρες και 39 λεπτά έναντι 1 ώρας και 39 λεπτών όταν ήταν δεμένα. Αυξημένο ήταν και το άγχος των οδηγών που παρουσίασαν ταχύτερους καρδιακούς παλμούς όταν ο σκύλος τους κυκλοφορούσε ελεύθερος.
Αναμφίβολα, ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για τη μεταφορά κατοικίδιων μέσα στο αυτοκίνητο είναι η χρήση ειδικών μέσω συγκράτησης και αξεσουάρ, καθώς πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού αν είναι ελεύθερα, είναι και πολύ πιο ευάλωτα σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος.

 drive.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου