19.12.19

Έμφραγμα: Αυτό το φρούτο μειώνει τον κίνδυνο κατά 59%

Ρόλο προστάτη για την καρδιά μας και όχι μόνο παίζει ένα νόστιμο φρούτο, δικαιώνοντας τη φήμη που το ακολουθεί

Οι διαλυτές φυτικές ίνες των μήλων φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης – και δη της «κακής» (LDL)- στο αίμα, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων, αλλά και της περιεχόμενης πηκτίνης. Μία μελέτη αναφέρει πως η καθημερινή κατανάλωση 2-3 μήλων μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης μέχρι και 10% ενώ φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερη μείωση στις γυναίκες από τους άνδρες.
Επίσης, μεταξύ των πιθανών δράσεων των πολυφαινολικών ουσιών φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμα, μία μελέτη υποστηρίζει πως άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά έστω ένα μήλο, είχαν κατά 59% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν.
Ευεργετικά και για τον σακχαρώδη διαβήτη
Τα μήλα περιέχουν μία ουσία, την πηκτίνη, που παίζει ρόλο στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρεμποδίζοντας την απότομη αύξησή του, καθώς επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Ένα μήλο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό κατά τη διάρκεια πιθανής υπογλυκαιμικής φάσης, εξαλείφοντας την ατονία ή τη ζαλάδα που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, χωρίς όμως να προκαλεί υπερβολική αύξηση στα επίπεδά της. Άρα τα μήλα χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης είναι προτιμότερη η κατανάλωση του φρούτου παρά του χυμού καθώς το πρώτο δίνει μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου