19.12.19

Μελομακάρονα αλλιώς. Όχι παραδοσιακά

Βασιλόπιτα, τσουρέκι, μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες είναι τα παραδοσιακά γλυκά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Μία ακόμη συνταγή για μελομακάρονα. Αυτή τη φορά με άρωμα μπύρας ή κρασιού ή πορτοκαλιού μας δίνει άλλη γεύση. Ότι προτιμά ο καθένας .
ΥΛΙΚΑ
4 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό],
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο
σιρόπι από μέλι και ζάχαρη
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλισίβα ή με κρασί κόκκινο, ή με κονιάκ και χυμό πορτοκαλιού [με κονιάκ και πορτοκάλι σε αναλογία 1 και 1/2 κούπα πορτοκάλι και 1/2 κούπα κονιάκ].
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών, [το δουλεύετε με το χέρι, όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ τα παραδοσιακά ..].
Κοσκινίζετε το ένα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα , κανελογαρύφαλα και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού, ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα.
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή. Την πλάθεται σε μελομακάρονα, όχι πολύ μεγάλα, (γιατί φουσκώνει). Λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά. Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 30 λεπτά περίπου.
ΣΙΡΟΠΙ 
Βράζετε 4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι και 3 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
Αφαιρείτε τον αφρό, βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Και του χρόνου με υγεία!
Σημείωση 
Αντί για μπύρα μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι και κονιάκ σε ίσα μέρη . Βάζουμε: 1 κούπα κονιάκ, 1 κούπα πορτοκάλι σε ίσα μέρη.
Αν θέλετε πολύ μελωμένα μελομακάρονα διπλασιάζουμε τη δόση του σιροπιού.
Όταν λέμε: αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοούμε πως βάζουμε το κιλό και μετά λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητό σημείο, δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο. Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από αυτά του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν. Αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά.
Καλή επιτυχία !!!!
Και κάτι ακόμη: Πάντα σιροπιάζουμε με τα μελομακάρονα κρύα, το σιρόπι όμως προς το ζεστό. Μπορούμε όμως και την άλλη ημέρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου