23.2.20

Οι πιθανές αίτιες που κρύβονται πίσω από την μόνιμη εξάντληση που νιώθεις καθημερινά

Μήπως αναρωτιέσαι όλη την ώρα :«Γιατί είμαι διαρκώς κουρασμένη τελευταία;»
Ακόμη και όταν γνωρίζεις πως κάνεις ό,τι απαιτείται για μια υγιεινή ζωή, όπως το να τρέφεσαι σωστά και ν΄ασκείσαι, με δυσκολία μπορείς να συγκρατήσεις ανοιχτά τα μάτια σου στη μέση της ημέρας.
Αν είσαι χρήστης φακών επαφής ή φοράς γυαλιά μυωπίας, πιθανόν να αντιμετωπίζεις πρόβλημα ξηροφθαλμίας. Αυτό επηρεάζει άμεσα και τα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά στην εργασία τους τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για πολλές ώρες. Τα μάτια μας όταν στεγνώνουν, δίνουν αυτομάτως την αίσθηση υπνηλίας. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα, με την χρήση οφθαλμικών σταγόνων.
Φυσικά, τα περισσότερα προβλήματα εξάντλησης δεν επιλύονται τόσο εύκολα. Ακόμα και η απλούστερη λύση -το να κοιμηθείς περισσότερο δηλαδή- μπορεί να είναι δύσκολο να συμβεί, ειδικά όταν υποβόσκει κάποιο παθολογικό αίτιο.
Θα πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά τα συμπτώματα που συνοδεύουν την κούρασή σου, για να βρεις από που προέρχεται. Αν πάσχεις από χρόνια κόπωση ή απλά αισθάνεσαι off αρκετά συχνά, πρέπει να συμβουλευτείς ένα γιατρό, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.
Παρακάτω βρίσκονται τα πιο συνηθισμένα αίτια της εξάντλησης και οι τρόποι για να τα αντιμετωπίσεις, σύμφωνα με το plus.queen.gr:
#1 Έχεις ορμονικές διαταραχές
Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να μετατρέψουν τον καθένα από εμάς σε μια μηχανή ύπνου. Ένα σύνηθες πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγής  οιστρογόνων ή προγεστερόνης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ευαισθησία, ακανόνιστο κύκλο περιόδου και νυχτερινές εφιδρώσεις.
#2 Πάσχεις από έντονο στρες
Το χρόνιο στρες προκαλεί την υπερπαραγωγή της κορτιζόλης, μια ορμόνη που διαταράσσει τον ύπνο. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για το άγχος; Nα κάνεις διαλείμματα, άσκηση, διαλογισμό και να κοιμάσαι όσο περισσότερο μπορείς.
#3 Είσαι γενετικά κουρασμένη.
Ορισμένα γονίδια έχουν συνδεθεί με χρόνια προβλήματα κόπωσης, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού ως το γονίδιο του ρολογιού (yep), το οποίο συνδέεται με ελαττωματικό κιρκαδιανό ρυθμό. Οι άνθρωποι με αυτά τα γονίδια έχουν προβλήματα με το μεταβολισμό τους, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τις λειτουργίες του ήπατος, μεταξύ άλλων. Ευτυχώς, είναι πολύ σπάνιο.
#4 Πάσχεις από μια αυτοάνοση ασθένεια ή έναν ιό.
Η κόπωση είναι συχνά το πιο προφανές σύμπτωμα των αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο λύκος, η ινομυαλγία και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Το ίδιο ισχύει και για χρόνιες λοιμώξεις όπως η νόσος του Lyme. Συχνά αυτές οι καταστάσεις συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα.
#5 Έχεις έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Συχνές ελλείψεις που προκαλούν κόπωση στον οργανισμό μας είναι στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, οι βιταμίνες Β και  D (την οποία παράγει το σώμα μας όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ το χειμώνα).
#6 Τρόπος ζωής
Το αλκοόλ, η ζάχαρη, η καφεΐνη, το κινητό σου τηλέφωνο, το laptop σου και η μουσική του γείτονά  είναι όλα όσα μπορεί να συμβάλουν σ' έναν «κακό ύπνο» από τον οποίο να ξυπνήσεις κουρασμένη την επόμενη μέρα. Ο τρόπος ζωής είναι συνήθως η Νο1 αιτία κόπωσης, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να κάνεις κάτι γι ' αυτό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου