29.2.20

Πόσες θερμίδες έχουν τα Σαρακοστιανά;

Όλοι περιμένουμε με μεγάλη λαχτάρα το παραδοσιακό νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Παρόλο που οι πιο πολλοί μεζέδες είναι νόστιμοι και θρεπτικοί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος που έχουν, αποδίδουν πολλές θερμίδες.
Η θρεπτικότητα και οι θερμίδες σε κάθε ένα από όλα αυτά τα νηστίσιμα φαγητά.
Tα θαλασσινά Η κατανάλωση θαλασσινών και οστράκων (μύδια, στρείδια, γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι) είναι βασικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Επίσης είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι τα θαλασσινά και ειδικά οι γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, οπότε θα πρέπει να καταναλωθούν με μέτρο από όσους έχουν πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας, όπως επίσης και από υπερτασικούς εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Τα θαλασσινά αποδίδουν πολύ λίγες θερμίδες, περίπου 115 θερμίδες τα 100 γρ, οπότε είναι μια καλή επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Εδώ να τονίσουμε όμως, πως αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε μορφή θέλετε (ψητά, βραστά, στον ατμό) πέρα από τηγανητά, γιατί στην περίπτωση αυτή οι θερμίδες που αποδίδουν είναι πολύ περισσότερες.
Η ταραμοσαλάτα Παρασκευάζεται από αυγοτάραχο. Είναι πλούσια σε φώσφορο και κάλιο αλλά και σε νάτριο, δηλαδή αλάτι, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από τους υπερτασικούς. Προτιμήστε τον άσπρο ταραμά, καθώς το ροζ χρώμα προέρχεται από πρόσθετες χρωστικές ουσίες. Η ταραμοσαλάτα είναι αρκετά παχυντική, αφού 1 κουταλιά της σούπας (15 γρ) παρέχει περίπου 80 θερμίδες, συνεπώς η κατανάλωσή της θα πρέπει να είναι σε μικρή ποσότητα. Η θερμιδική της αξία ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, εάν την αλείψουμε σε ψωμί.
Η φάβα και γενικότερα τα όσπρια, αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες χορταίνουν και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος (δεν περιέχει δηλαδή προζύμι). Τα βασικά ωστόσο υλικά είναι το αλεύρι, η μαγιά και το σουσάμι. Η θερμιδική αξία για μία φέτα λαγάνα (30 γρ) παρέχει περίπου 80 θερμίδες, όσες δηλαδή και το κανονικό ψωμί.
Το τουρσί είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την ημέρα αυτή. Αποτελείται από λαχανικά συντηρημένα σε αλάτι και ξύδι. H ενέργεια που αποδίδει δεν ξεπερνά τις 20 θερμίδες ανά 1 αγγούρι, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, θέλει προσοχή από υπερτασικά άτομα. Εάν το τραπέζι σας δεν διαθέτει σαλάτα, τα τουρσιά αποτελούν ένα καλό υποκατάστατο.
Οι ελιές Πολύ πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχουν την ίδια δράση με το ελαιόλαδο, δηλαδή κάνουν καλό στην καρδιά και στα αγγεία και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL).Έχουν βιταμίνη Ε και Α. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, άρα η κατανάλωσή τους από υπερτασικά άτομα θα πρέπει να γίνει με μέτρο. Οι 5 μεγάλες ελιές ή 10 μικρές ελιές παρέχουν 45 θερμίδες.
Ο χαλβάς Παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι) ή από σιμιγδάλι. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (συμπλέγματος Β και Ε), μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Παρόλο, όμως, που ο χαλβάς είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και υγιεινός, έχει πολλές θερμίδες, αφού μία λεπτή φέτα απλού χαλβά (60 γρ) έχει περίπου 300 θερμίδες. Εάν χρησιμοποιήσετε όμως πολύ λάδι και πολλούς ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα, η θερμιδική του αξία μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου