28.2.20

Το μυστηριώδες “Φάσμα του Brochen” – Το περίεργο φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 1780…

Στις 13 Μαΐου του 1851, ένα παράξενο, όσο και αξιοσημείωτο φαινόμενο παρατηρήθηκε λίγο έξω από το Harwich, μια πόλη στο Essex της Αγγλίας.

Κάποιος άντρας, που έκανε τον περίπατό του πάνω σε έναν λόφο, είδε ξαφνικά μπροστά του ένα σύννεφο ομίχλης, που είχε σχήμα περίεργο. Το νέφος ήταν απολύτως στρογγυλό και ανυψωνόταν βραδέως πάνω από τη γειτονική κοιλάδα. Ο λαμπερός ήλιος εκείνης της όμορφης ανοιξιάτικης ημέρας, που έπεφτε από πίσω του, έκανε το ολοστρόγγυλο νέφος να μοιάζει με πανσέληνο, η οποία έφερε, ως ευδιάκριτο περίγραμμα, έναν φαεινό κύκλο.
Εσωτερικά, όμως, το στρογγυλό νέφος, που φαινόταν περισσότερο τεχνητό παρά φυσικό, περιείχε μια περιφέρεια πολύ μικρότερη από την εξωτερική, αλλά εντόνως διαγεγραμμένη, που περιέκλειε το φάσμα ενός κολοσσιαίου ανθρώπου!
Ο Άγγλος περιπατητής σάστισε από το περίεργο θέαμα της τεράστιας μορφής μέσα στο ολοστρόγγυλο σύννεφο και μη ξέροντας τι να κάνει, τού έγνεψε δειλά, σαν να το χαιρέτησε. Το πλέον παράδοξο ήταν ότι και η πελώρια ανθρώπινη φιγούρα ανταποκρίθηκε στον μηχανικό εκείνο χαιρετισμό.
Ο περιπατητής απομακρύνθηκε αρκετά από το σημείο, αλλά όταν επέστρεψε, είδε και πάλι τον επουράνιο άνθρωπο, που προσπαθούσε να μιμηθεί όλες τις κινήσεις του επίγειου θνητού. Συνειδητοποίησε αυτομάτως ότι ο ίδιος ήταν που εικονιζόταν πάνω στο ολοστρόγγυλο σύννεφο, που συνέχιζε να ανυψώνεται αργά.
Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί, χρόνια πριν, πάνω από τα βουνά του Ανόβερο στη Γερμανία, κινητοποιώντας τους επιστήμονες, που προσπαθούσαν να εντοπίσουν την αιτία του αξιοπερίεργου φαινομένου.
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός ιερέας και φυσικός επιστήμονας Johann Silberschlag είχε παρατηρήσει το 1780 πάνω από την κορυφή Brochen της οροσειράς Harz το ίδιο φαινόμενο, μόνο που ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό και πολύ πιο μεγάλο από εκείνο της Αγγλίας και το ονόμασε “Φάσμα του Brochen”.
Συνοψίζοντας, το περίφημο “Φάσμα του Brochen” είναι η τεραστίων διαστάσεων μεγεθυμένη σκιά ενός παρατηρητή, που αντανακλάται πάνω στις επιφάνειες των σύννεφων απέναντι από τον ήλιο, δημιουργώντας απόκοσμες, μυστηριακές εικόνες και πλήθος δεισιδαιμονιών τα παλαιότερα, κυρίως, χρόνια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Courtney Caulfield (@hiflyincourt) στις

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου