21.3.20

Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα

Αισιόδοξη ήταν η πρόβλεψη του  κ. Άγγελου Χατζάκη, καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας. 
Διαθέτουμε «Θα έχουμε ξεμπερδέψει με το πρώτο κύμα μέχρι τα μέσα Μαΐου, που είναι και το πιο μεγάλο, και το πιο επικίνδυνο. Αν κοιτάξουμε τις επιδημίες στην Κίνα και την Κορέα που έχουν ξεμπερδέψει με το πρώτο κύμα, βλέπουμε ότι κρατάει από ενάμιση μέχρι δυόμιση μήνες. Άρα αντίστοιχη εμπειρία θα υπάρξει και στην Ευρώπη. Οι επιδημίες θα κρατήσουν σε αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο μετράμε από όταν δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα. Στην Ελλάδα έχουμε περάσει σχεδόν τις τρεις εβδομάδες», ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συγκριθούμε με την Κίνα, με την έννοια της αυστηρότητας των μέτρων, αλλά μην υποτιμάτε τα μέτρα που παίρνουμε τώρα. Έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ίσως μόνο για το θέμα της κοινωνικής απομάκρυνσης σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές επαφές δεν έχουμε φτάσει στο βέλτιστο. Σε όλα τα άλλα είμαστε πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε.

Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα; «Με βάση τα δεδομένα τα σημερινά, όλη η Ευρώπη τρέχει με εκθετική αύξηση, δηλαδή μέρα με τη μέρα τα κρούσματα γίνονται πολύ περισσότερα. Εξαίρεση αποτελούν τέσσερις χώρες: η Ελλάδα, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ο λόγος είναι ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα», τόνισε ο κ. Χατζάκης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε κατάσταση αντίστοιχη της Ιταλίας. Η Ιταλία έχασε το παιχνίδι επειδή στην αρχή δεν μπόρεσε να το εντοπίσει. Τώρα εύχομαι να αποφύγουμε την εκθετική αύξηση. Μπορεί να αρχίσει αύριο ή σε δέκα μέρες. Πάντως, εάν δεν εκδηλωθεί εκθετική αύξηση και στην Ελλάδα τις επόμενες δέκα μέρες, νομίζω ότι πάμε πολύ καλά», εξήγησε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «τα μέτρα αποδίδουν μέχρι εδώ. Δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν να κρατήσουν το επιδημικό κύμα και τις επόμενες μέρες. Μέχρι να το δούμε, τα νέα είναι καλά».

Οι άνδρες πιο επιρρεπείς στον κοροναϊό; 

«Στις μεγάλες ηλικίες φαίνεται ότι οι άνδρες έχουν προβλήματα πιο εύκολα από τον ιό, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για αυτόν τον ιό. Σε όλα τα λοιμώδη νοσήματα οι άνδρες είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητοι», επεσήμανε ακόμη.

Η ζέστη νικά τον κοροναϊό;

«Δεν νομίζω ότι η ζέστη θα νικήσει τον ιό. Η Σιγκαπούρη έχει και ζέστη και υγρασία, αλλά έχει επιδημία. Άλλοι κοροναϊοί επηρεάζονται και πέφτει η δραστικότητά τους το καλοκαίρι. Να το δούμε. Είναι ένα θέμα ανοιχτό», είπε ακόμη.

Θα έχουμε εμβόλιο ή φάρμακο πρώτα;

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πιο γρήγορα θα έχουμε φάρμακα παρά εμβόλιο. Υπάρχει τεράστια πρόοδος στα φάρμακα και δοκιμάζονται κάποια στην Ελλάδα και ίσως σε λίγες ημέρες ακούσουμε ενθαρρυντικά νέα από μια έρευνα η οποία εξελίσσεται», κατέληξε ο κ. Χατζάκης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου