21.3.20

Οι τράπεζες συνεχίζουν κανονικά τις εισπράξεις με τις… ευλογίες Στουρνάρα

Λες και ζει σε άλλη χώρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει την ανησυχία του για την επερχόμενη ύφεση λόγω κορωνοϊού και την επιδείνωση των «κόκκινων» δανείων λόγω των έκτακτων μέτρων. 
Ο κεντρικός τραπεζίτης… μάλλον «μένει στο γραφείο του» απομακρυσμένος από τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και κρούει καμπανάκια! 
Αντί να ασκεί πιέσεις προς τις τράπεζες για να διευκολύνουν τους δανειολήπτες αυτή τη δύσκολη περίοδο, διευκολύνει τις τράπεζες να συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά!
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικός το 2020, αντί 2,4% που ήταν η πιο πρόσφατη πρόβλεψη μετά την ενσωμάτωση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών για το δ΄ τρίμηνο του 2019 (6 Μαρτίου 2020). 
Η προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης του ρυθμού ανάπτυξης κατά επιπλέον 2,4 ποσοστιαίες μονάδες οφείλεται στην ενσωμάτωση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότερη εκδοχή για την ΤτΕ είναι ότι θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η ΤτΕ τονίζει πως «ο σχεδιασμός τελεί υπό αναθεώρηση λόγω των έκτακτων συνθηκών κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, όπως και η πραγματική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η πορεία προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ποσοστού των ΜΕΔ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όχι όμως και ο τελικός στόχος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου