21.3.20

Παραβατικότητα σε βάρος εργαζομένων

Ο κορονοϊός φέρνει κύμα διαθεσιμοτήτων, χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών και μετατροπών συμβάσεων πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. 
Αυτό επιβεβαιώνουν καταγγελίες που καταγράφονται από την “ΑΝΤΙ-COVID-19” Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ. 
Οι πρακτικές σε βάρος εργαζομένων άρχισαν να κλιμακώνονται πριν από την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης, δηλαδή από τις 18 Μαρτίου. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων , οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν , ανέφεραν ότι το φαινόμενο της επιβολής –στην πραγματικότητα-με τη δήθεν σύμφωνη γνώμη των μισθωτών των δυσμενών μεταβολών στις συμβάσεις και στους μισθούς ή της τάχα οικειοθελούς διαθεσιμότητας ή λήψης αδειών άνευ αποδοχών εξελίσσεται παράλληλα με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. 
Άλλωστε η ρήτρα απασχόλησης που έχει θέσει η κυβέρνηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εταιρειών στα μέτρα στήριξης , δηλαδή η διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων και συγκεκριμένα όσων δεν απολύθηκαν από τις 18 Μαρτίου και μετά δεν αποτρέπει αυτές τις τακτικές.
Οι δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα καταγράφονται μέσα και από τον καταιγισμό ερωτημάτων και καταγγελιών που δέχεται η “ANT1-COVID 19” Ομάδα Πληροφορικής και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα , οι καταγγελίες στο σύνολο της οικονομίας κατηγοριοποιούνται ως εξής:
-Μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού
-Παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών
-Καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν από την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας ( ως προαπαιτουμένου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων ) δηλαδή πριν από τις 18 Μαρτίου.
- Μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης εργασία.
-Επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους .
-Μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου