14.10.09

Μικρό το ενδιαφέρον για …ξερίζωμα αμπελιών !!!


Συγκριτικά μικρότερο, σε σχέση με πέρυσι, ήταν φέτος το ενδιαφέρον των αμπελουργών να συμμετάσχουν στο τριετές κοινοτικό πρόγραμμα της εθελουσίας εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας, μέσω της επιδοτούμενης εκρίζωσης αμπελώνων. Με βάση τα στοιχεία των κατά τόπους Νομαρχιών, φέτος υποβλήθηκαν αιτήσεις για 14.500 περίπου στρέμματα, έναντι 25.700 στρεμμάτων, που είχαν υποβληθεί πέρυσι.Ο περιορισμός του ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας εκρίζωσης αμπελώνων, παρά τις χαμηλές τιμές στις οποίες διαμορφώθηκαν οι φετινές τιμές των κρασοστάφυλων, έχει κατά φαινόμενα να κάνει με το ότι:..

• Πέρυσι από τα 25.700 στρέμματα αμπελώνων που δηλώθηκαν προς εκρίζωση, τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και επιδότησε την εκρίζωση μόνο 8.500 στρεμμάτων, λόγω της οριζόντιας μείωσης που επέβαλε σε όλα τα οινοπαραγωγικά κράτη μέλη.
• Για φέτος το ποσό της κοινοτικής ενίσχυσης για την εκρίζωση αμπελώνων είναι μειωμένο κατά 10% (στα 693 ευρώ το στρέμμα), σε σχέση με πέρυσι.
• Πολλοί αμπελουργοί δεν διέθεταν τις δηλώσεις συγκομιδής κρασοστάφυλων των δύο τελευταίων ετών, που αποτελούσαν βασικό προαπαιτούμενο για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο κοινοτικό πρόγραμμα.
Για τις φετινές αιτήσεις θα υπάρξει απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου