13.10.09

Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών ζητούν από την κυβέρνηση τη στήριξη της τοπικής οικονομίας


Την άμεση στήριξη της οικονομίας των πυρόπληκτων νομών για την εξασφάλιση ρευστότητας των ΜμΕ και ΠμΕ ζητούν με επιστολή τους, που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας Αχαΐας, Ηλείας, και Εύβοιας, από τους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο.
Μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ζητούν:

-Παράταση, κατά δύο έτη, του χρόνου εξόφλησης των δανείων που δόθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2007 στις επιχειρήσεις με ανάλογη προσαρμογή των εγγυήσεων του Δημοσίου.
-Για όσους προμηθευτές οφείλει το κράτος, να εγγυάται ισόποσα με τις οφειλές δάνεια μέσω των Τραπεζών, τα οποία θα εξοφλούνται με την είσπραξη των απαιτήσεων των οφειλετών από το Δημόσιο.
-Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις τυποποιητικές - εξαγωγικές επιχειρήσεις.
-Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
-Αποσύνδεση για όσο διαρκεί η κρίση των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών από την υποχρεωτική παρακράτηση ποσών λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο για ρυθμισμένες, όσο και για αρρύθμιστες οφειλές.
-Μείωση του προεξοφλητικού τόκου στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.
-Διάθεση επιπλέον ποσών για παροχή εγγυήσεων, μέσω δανείων ΤΕΜΠΜΕ, αύξηση των δικαιούμενων (σ' όλους τους τομείς της οικονομίας) και αναστολή καταβολών για ένα χρόνο.
-Εγγύηση του κράτους για αύξηση του πλαφόν που δίνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις μέσα από την προεξόφληση επιταγών πελατείας.
-Επαναφορά του πλαφόν των επιχειρήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα.
-Επαναδιαμόρφωση των όρων ένταξης στον Τειρεσία Α.Ε. και επέκταση του χρόνου σφράγισης των επιταγών στις 30 ημέρες.
-Ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολή για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και τέλος,
-Δημιουργία υπηρεσίας one stop shop στα Επιμελητήρια της χώρας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας μεταξύ του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου