9.11.09

Χρονιά «πολλαπλών ταχυτήτων» για τα φετινά κρασιά !!!


Πτωτικά, σε όλες τις ποικιλίες κρασοστάφυλων, κινήθηκαν φέτος οι τιμές αγοράς της πρώτης ύλης από τους αμπελουργούς, εξαιτίας των υψηλών αποθεμάτων των οινοποιείων, της διαμόρφωσης χαμηλών τιμών για τα θειωμένα γλεύκη προς εξαγωγή και του περιορισμού της κατανάλωσης, λόγω οικονομικής κρίσης.
Όσον αφορά στην ποιότητα της φετινής σοδειάς κρασιών, αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις θα επηρεαστεί αρνητικά από τις βροχοπτώσεις στις αρχές του φθινοπώρου και γενικότερα από πλευράς ποιότητας έχουμε μια χρονιά «πολλαπλών ταχυτήτων».
Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της τριτοβάθμιας κλαδικής οργάνωσης των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών ΚΕΟΣΟΕ, μετά την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου. Μάλιστα στο θέμα των τιμών η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι για ορισμένες ποικιλίες οι τιμές αμπελουργού υποχώρησαν φέτος μέχρι και 50%, σε σχέση με πέρσι. Γεγονός, που δεν αιτιολογείται πλήρως από τις μακροοικονομικές παραμέτρους και τον ανταγωνισμό και οφείλεται μάλλον, κατά την γνώμη της οργάνωσης, σε φαινόμενα κερδοσκοπίας...

Ο φετινός τρύγος ξεκίνησε από άποψη καιρικών συνθηκών - μέχρι το τέλος Αυγούστου – με πολύ καλές προοπτικές για μια καλή σε ποιότητα και όγκο παραγωγή. Οι θερμοκρασίες και οι λίγες βροχοπτώσεις της άνοιξης, συνετέλεσαν ώστε τα σταφύλια στις αρχές του καλοκαιριού να είχαν μια πολύ καλή ανάπτυξη, ωρίμαση και να βρίσκονταν σε καλή υγιεινή κατάσταση.
Τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησαν τον τρύγο στα μέσα Αυγούστου και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, επωφελήθηκαν από τις ομαλές καιρικές συνθήκες. Το ίδιο συνέβη και για ένα τμήμα της παραγωγής της Κρήτης.
Όμως, στις αρχές Σεπτεμβρίου και όταν ξεκίνησε ο τρύγος στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες άρχισαν με αυξανόμενο ρυθμό οι βροχοπτώσεις, δημιουργώντας προβλήματα στις ζώνες παραγωγής της Βόρειας Πελοποννήσου (Νεμέα, Αχαΐα) αλλά και στην Κρήτη, όπου ο τρύγος συνεχιζόταν.
Στη συνέχεια οι περιοδικές βροχοπτώσεις επηρέασαν τον όγκο παραγωγής στη Βοιωτία και την Αττική και παρά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μια συγκομιδή που θα ανέλθει στους 380.000 τόνους, οι σημερινές εκτιμήσεις, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, δε μπορούν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις αυτές.
Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπου η ποικιλία ξυνόμαυρο τρυγιέται όψιμα, δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι την ολοκλήρωση του τρύγου.

Κατά περιοχές η ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά ότι:
……….

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Οι συνεχείς βροχές κατά την διάρκεια του φετινού τρυγητού δυσκόλεψαν την παραλαβή των όψιμων ποικιλιών. Οι πρώιμες ποικιλίες δεν επηρεαστήκαν, αντιθέτως οι καιρικές συνθήκες μέχρι το τρύγο τους, τις ευνόησαν. Η δυσκολία στην παραλαβή των όψιμων ποικιλιών προήλθε και από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της περιοχής παραδόθηκε στων Συνεταιρισμό.
Η ιδιαιτερότητα στην καλλιέργεια των αμπελώνων των περιοχών, της Μεσσηνίας είναι ότι η πλειοψηφία των αμπελώνων καλλιεργείται με παραδοσιακές μεθόδους σε κυπελλοειδές σχήμα και δεν είναι ποτιστικοί. Το γεγονός αυτό συνέβαλλε στην μικρή παραγωγή ανά πρέμνο και κατά συνέπεια στην παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών .
Ο αλκοολικός τίτλος κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά της συνεχείς βροχοπτώσεις και η οξύτητα είναι ελαφρά αυξημένη από το σύνηθες επίπεδο. Οι οίνοι που προέκυψαν είχαν λαμπερά βαθιά (ερυθροί) χρώματα, ζωντάνια στην γεύση και ικανοποιητικό αρωματικό δυναμικό.
Προβλήματα περονόσπορου παρουσιάστηκαν την περίοδο της καρπόδεσης σε περιοχές με υψηλή υγρασία, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής των αμπελώνων στις περιοχές αυτές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου