11.11.09

Προσλήψεις στο δημόσιο τομέα – Κόβονται Μόρια και προνόμια όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ !!!


"Το πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο", χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το νέο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο παρουσίασε στη συνέχεια σε εκπροσώπους του Τύπου, ενώ από αύριο θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι "χρωστάμε στους Έλληνες και ειδικά στις νέες γενιές ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο" και κάλεσε όλα τα κόμματα "να συμβάλουν με γόνιμες προτάσεις στην τελική μορφή του νομοσχεδίου".
Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου "πιστεύει ακράγαντα στη διαβούλευση, στην κοινωνία και στη βουλή" και πρόσθεσε:
"Δεν θα αφήσουμε καμία δικαιολογία για να καταψηφίσει κάποιος το νομοσχέδιο εκτός αν δεν πιστεύσει στην αξιοκρατία, τον τερματισμό του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων".
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι

με το νομοσχέδιο καταργούνται τρεις βασικές αδικίες: αυτές μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μεταξύ των ανέργων και των εργαζομένων και ανάμεσα στους υποψήφιους που έχουν εμπειρία και σε αυτούς που έχουν πτυχία, καθώς, όπως είπε, ένας με ντοκτορά είχε τα μισά μόρια από έναν με πέντε χρόνια εμπειρία στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τράπεζες, κλπ) θα υπάγονται στο ΑΣΕΠ. Επίσης, μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές.
Όπως είχε προαναγγελθεί, καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, καθώς και η συνέντευξη με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
Ακόμα, καταργείται η μοροδιότηση όσων μετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ όπως και η διάκριση της ηλικίας που υπήρχε για τους άνω των 30 ετών.
Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες κλπ, καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο για τους επαγγελματίες, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό θα προσλαμβάνονται μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό.
Για το αν θα επιταχυνθούν οι χρονοβόρες μέχρι σήμερα διαδικασίες στο ΑΣΕΠ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανεξάρτητη αρχή, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αν κάνει η ίδια τις προκηρύξεις των διαγωνισμών έναντι των φορέων και έχει τον πλήρη έλεγχο, καθώς τότε θα αποφευχθεί η σωρεία ενστάσεων που υπάρχουν σήμερα.
Τέλος, για το δραστικό περιορισμό των συμβάσεων έργου ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους δεν θα επιτρέπεται πρόσληψη με σύμβαση έργου αν υπάρχει κενή οργανική θέση, ενώ επεσήμανε ότι για το Δημόσιο κοστίζει λιγότερο ένας μόνιμος υπάλληλος παρά ένας με σύμβαση χρόνου ή έργου.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών αυξάνεται σε 110 μόρια, ενώ αυξάνεται και ο διδακτορικός τίτλος σε 400 μόρια και ο αντίστοιχος μεταπτυχιακός σε 200 μόρια. Καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ το τεστ δεξιοτήτων μέσω ΑΣΕΠ θα έχει ισχύ για δέκα έτη έναντι τριών που ήταν μέχρι σήμερα.
Επίσης, η διάρκεια σύμβασης προσωπικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα είναι στο εξής ίση με τη διάρκεια του σχολικού έτους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου