14.11.09

Έντομο – Φονιάς καταστρέφει τους Φοίνικες !!


Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου των φοινικοειδών, συζήτησαν οι αρμόδιοι φορείς του νομού κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Χανίων.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Χαράλαμπο Κουκιανάκη, το πρόβλημα παρουσιάζεται σε μικρή έκταση στο νομό Χανίων σε σχέση με άλλους νομούς της Κρήτης. Ωστόσο, για τη μη εξάπλωση του εντόμου των φοινικοειδών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται ο ορισμός τριών μολυσμένων ζωνών σε περιοχές όπου ήδη έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Πρόκειται για τις περιοχές που καλύπτουν οι Δήμοι Πλατανιά, Κολυμβαρίου, Χανίων και Νέας Κυδωνίας.
Στις περιοχές αυτές δίνονται και σχετικές οδηγίες,

όπως δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης.
«Οι συγκεκριμένες οδηγίες αφορούν το κόψιμο των δέντρων, το θάψιμό τους σε βάθος τουλάχιστον 2 μέτρων και το περιτύλιγμα των κομμένων δέντρων με δίκτυ ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του σκαθαριού».
Ως ζώνη απομόνωσης, ορίζεται η περιοχή από τα όρια των προαναφερόμενων Δήμων και σε πλάτος 10 χιλιομέτρων περιμετρικά. Σκοπός της οριοθέτησης, είναι η αποφυγή της εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου στις μη προσβεβλημένες περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκιανάκη, αν δεν ληφθούν μέτρα, εκτιμάται ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουν καταστραφεί οι φοίνικες που υπάρχουν σε αρκετά σημεία του νομού.
Παράλληλα, σε κάθε μολυσμένη ζώνη οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών θα πρέπει να γνωστοποιούν άμεσα στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε περιστατικό προσβολής.
«Είναι μια λαίλαπα για το νομό μας, γιατί το έντομο εξαπλώνεται ταχύτατα, θα πάθουμε ό,τι έπαθαν στο Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Ηλεία, αν δεν δράσομε άμεσα», τόνισε ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Παντελής Βογιατζάκης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου