13.11.09

Δημήτρης Κουσελάς -Ειλικρινής και σε προοδευτική κατεύθυνση ο Προϋπολογισμός του 2010. !!!


Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού έτους 2010 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:
« Ο Προϋπολογισμός του 2010, όπως προδιαγράφεται εδω, ασφαλώς δεν είναι ο Προϋπολογισμός των επιθυμιών μας. Είναι, όμως, ο Προϋπολογισμός των δυνατοτήτων του σήμερα. Βάζει ένα μεγάλο, ένα εθνικό στοίχημα, να ανατρέψει χρόνιες κακοδαιμονίες, να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν εξωραΐζει την πραγματικότητα. Θέτει στόχους εφικτούς, αλλά δύσκολους και λογαριάζει όσο καλύτερα γίνεται από πού θα βρει αυτό που δίνει - και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Είναι, βέβαια, ένας μεταβατικός Προϋπολογισμός, που εκ των πραγμάτων διαμορφώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλο κομμάτι των εσόδων και των εξόδων να επηρεάζεται από πολιτικές και ρυθμίσεις της απελθούσας Κυβέρνησης. Ρυθμίσεις σχετιζόμενες με τη δημοσιονομική διαχείριση που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και που απέτυχε παταγωδώς. Η κρίση και η υπαγωγή της χώρας μας για δεύτερη φορά σε επιτήρηση φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι ανεξάρτητος θεσμός... »
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής επισήμανε πως «αν και μεταβατικός, ο Προϋπολογισμός έχει ήδη ένα διαφορετικό, ένα προοδευτικό στίγμα. Για τον πρώτο χρόνο δίνει ανάσα στους οικονομικά ασθενέστερους, στην προοπτική βέβαια μιας πιο μόνιμης αναδιανομής του εισοδήματος. Βελτιώνει βασικά δημόσια αγαθά, όπως την Παιδεία και την Υγεία. Νοικοκυρεύει συνολικότερα τη δημοσιονομική διαχείριση και ταυτόχρονα προδιαγράφει, με σημαντικά αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Υλοποιεί βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Και αυτές οι δεσμεύσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες, ιδιαίτερα με εκείνους (συμπεριλαμβανομένης και της Κομισιόν) που θα ήθελαν να τις αθετήσουμε ή που πίστευαν ότι θα έπρεπε να προτιμήσουμε να στραγγίξουμε από κάθε πόρο την οικονομία, υποθηκεύοντας για χρόνια την ανάπτυξη, προς χάριν μιας ταχύτερης, μιας πιο θεαματικής στους αριθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι «θεραπείες σοκ» είναι για τους αριθμούς, όχι για τους ανθρώπους, όχι για τις οικονομίες και τους θεσμούς και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης! Στόχος μας είναι να απογοητεύσουμε όσους πιστεύουν πως θα αποτύχουμε. Δεν είμαστε, όμως, εκτός τόπου και χρόνου. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τους περιορισμούς και τα όρια που υπάρχουν. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, δεν λειτουργούμε στην λογική «πάρε κόσμε» προβάλλοντας ανεύθυνα ευκολόγια.
Ξέρουμε καλά πως πίσω από κάθε ευρώ που προσθέτουμε, πίσω από κάθε ευρώ που αφαιρούμε, υπάρχουν άνθρωποι με τις ανάγκες τους, τα συμφέροντα, τις προσδοκίες τους. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Περιφέρειας που το μέλλον τους κρίνεται από αυξομειώσεις κρίσιμων κονδυλίων. Όμως, υπάρχουν και ατελείωτες λίστες επιθυμιών ομάδων και φορέων, που ενώ ζητούν τα πάντα από το Κράτος, δεν προτίθενται να εισφέρουν κανονικά το μερίδιό τους σ’ αυτό!»
Αναφερόμενος στα θετικά του Προϋπολογισμού, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ουσιαστικής αλλαγής στη φιλοσοφία από ποιους τα παίρνουμε, πώς τα αξιοποιούμε και σε ποιους τα δίνουμε. Φιλοσοφία που θα τη δούμε και στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ως προς τα έσοδα, έχουμε αξιοσημείωτη μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες και κατέχοντες. Ως προς τις δαπάνες, έχουμε την πρώτη προσπάθεια νοικοκυρέματος, εξορθολογισμού και, παράλληλα, σημαντικής ανακατανομής τους, ώστε να υπηρετούν τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητες που προεκλογικά είχαμε θέσει. Είναι θετικό που οι επενδυτικές δαπάνες αυξάνουν στο 4,2% του ΑΕΠ, και μάλιστα, σε ύψος- ρεκόρ 10,3 δις ευρώ σε σύγκριση με το 3,2% που ήταν το 2009. Είναι θετική η αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, που ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Είναι θετικό το 1 δις ευρώ επιπλέον για την Παιδεία, σύμφωνα με την προεκλογική μας δέσμευση, αρκεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα και στοχευμένα. Είναι θετική η χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης, όπως υποσχεθήκαμε, αλλά και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και των δαπανών για την Υγεία. Είναι θετικό που, αντίθετα με τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, αρχίζει να βελτιώνεται η σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων σε βάρος των τελευταίων, που όπως γνωρίζουμε, είναι οι πλέον άδικοι ».
Ο Μεσσήνιος βουλευτής ζήτησε, πάντως, να εξαντληθούν τα περιθώρια βελτίωσης των κονδυλίων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται ιδιαίτερο βάρος στον αγροτικό τομέα, στις επιδοτήσεις στη γεωργία, γιατί η γεωργία και ο αγροτικός κόσμος περνούν σήμερα διπλή κρίση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και για εκείνους που το χάνουν, επειδή δεν υπάρχουν ενδιάμεσα κλιμάκια. Επίσης, χρειάζεται προσοχή στη χρηματοδότηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ, παράλληλα με την αναγκαία αντιμετώπιση του μεγάλου ασφαλιστικού προβλήματος...»
Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι «αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ειλικρινής, αναπτυξιακός και αναδιανεμητικός. Λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και βάζει τα θεμέλια για την αναγκαία υπέρβαση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος. Βάζει τα θεμέλια ώστε η χώρα μας να μπει επιτέλους στο δρόμο της ανάπτυξης, παράλληλα με τη δημοσιονομική της εξυγίανση. Είναι ένα πρώτο κρίσιμο βήμα, ένα κρίσιμο στοίχημα που δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε. »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου