15.11.14

Εικόνες σοκ στα Λεχαινά:Κλειδωμένα σε "κλουβιά" παιδιά με ειδικές ανάγκες

Σοκάρουν οι εικόνες που παρουσιάζονται σε ρεπορτάζ του το BBC και δείχνουν παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά να είναι κλειδωμένα σε κλουβιά. Όλα αυτά πέντε χρόνια μετά την έκθεση-καταπέλτη του Συνηγόρου του Πολίτη για τις "άθλιες συνθήκες διαβίωσης" τους.
Η δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι το προσωπικό στο ίδρυμα θέλει να βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν.
Οι τριτοκοσμικές συνθήκες ήρθαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο πριν από πέντε χρόνια, όταν μια ομάδα ευρωπαίων αποφοίτων πέρασαν αρκετούς μήνες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ως εθελοντές. Τότε κατέγραψαν τις εμπειρίες τους και έστειλαν το έγγραφο σε πολιτικούς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Το 2010, οι εκθέσεις των εθελοντών προκάλεσαν την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που μετά από αυτοψία στο ίδρυμα το 2010 δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση στην οποία, όπως τονίζει το BBC, γινόταν μεταξύ άλλων αναφορά και σε αρκετούς θανάτους λόγω ελλιπούς επίβλεψης.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, μετά από αυτά τα περιστατικά η διοίκηση του κέντρου περίθαλψης αποφάσισε ότι ήταν αδύνατη η προστασία των παιδιών λόγω έλλειψης προσωπικού. Ως λύση προκρίθηκε η κατασκευή ξύλινων "κλουβιών".
Ωστόσο, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ανέφερε ότι τα "κλουβιά" και κάθε μέθοδος μακροχρόνιου περιορισμού των παιδιών είναι "ξεκάθαρα παράνομες πρακτικές" και βρίσκονται "σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του BBC, πέντε χρόνια μετά, οι αλλαγές ήταν μόνο επιφανειακές.
Κάποιες από τις ξύλινες μπάρες έχουν βαφτεί και βρέθηκαν κονδύλια για τη δημιουργία ενός χώρου με παιχνίδια, αλλά εκεί ακόμη δεν υπάρχει κάποιος να ασχολείται με τα παιδιά. Τα παιδιά "κάθονται μόνα στο δωμάτιο πάνω σε πλαστικά χαλάκια και κουνιούνται μπρος-πίσω χαζεύοντας τους τοίχους, ενώ ένας υπάλληλος παρακολουθεί από την πόρτα"
Υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός ανά όροφο, με ευθύνη για πάνω από 20 παιδιά και δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο κέντρο, σημειώνει το BBC.
Όταν τα παιδιά χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο, συνοδεύονται από μια από τις νοσοκόμες, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 20 παιδιά μένουν υπό την εποπτεία ενός και μόνο ατόμου. Το μεσημέρι, αναφέρει το ρεπορτάζ, ταϊζουν πίσω από τα κάγκελα τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στα κλουβιά.
Η διευθύντρια τονίζει ότι το προσωπικό επαρκεί για να καλύψει μόνο τις πολύ βασικές ανάγκες των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας, η νοσηλεύτρια και η βοηθός της πρέπει να αλλάξουν τις πάνες σε περισσότερα από 20 παιδιά, να τα κάνουν μπάνιο, να τα ταϊσουν και να τους δώσουν τα φάρμακά τους.
Υπάρχουν περίπου δώδεκα κέντρα για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη και άρα δεν είναι σαφείς οι συνθήκες που επικρατούν, αναφέρει το BBC, τα αιτήματα του οποίου να επισκεφτεί άλλα ιδρύματα σε Αθήνα, Σιδηρόκαστρο και Βόρεια Ελλάδα δεν έγιναν-όπως επισημαίνεται- δεκτά. 

Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Μπέκου, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης στη χώρα. Υπογραμμίζει τέλος ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.


enikos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου