13.11.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσoστόμου !

Με λαμπρότητα και τη δέουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Μητρόπολη Μεσσηνίας η ιερά μνήμη τo Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Κλήρος και λαός σε κλίμα κατάνυξης και με τη δέουσα ιεροπρέπεια ευχήθηκαν στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο για τα ονομαστήριά του.

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Υπαπαντής του Κυρίου προεξάρχοντος του εορτάζοντα Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βρεσθένης Θεόκλητος, Καρθαγένης Αλέξιος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Πειραιώς Σεραφείμ, Καβάσων Εμμανουήλ Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Ιλίου Αθηναγόρας, Κηφισίας Κύριλλος, Φωκίδος Θεόκτιστος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Μαρωνείας Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Μεγάρων Κωνσταντίνος, ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος και ο
Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, Αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου.

«Η περίοδος που περνάει η Πολιτεία και το έθνος μας είναι μια περίοδος που πολύ εύκολα κυκλοφορεί μέσα της το πνεύμα της διάσπασης και τη διάλυσης. Η Εκκλησία πρέπει να είναι εκείνη που πρωτεύουσα πάντα θα πρέπει να εκφράζει και να επιβεβαιώνει με το λόγο της και το έργο της αλλά και έμπρακτα με κέντρο και σημείο αναφοράς το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας το περιεχόμενο της ενότητάς της ως τρόπο και στάση ζωής απέναντι στην ανθρώπινη κοινωνία και τον άνθρωπο» ανέφερε με νόημα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως ευκαιρία εναπαβεβαίωσης της ενότητας της Εκκλησίας ως σώματος Χριστού όταν οι αδελφοί συλλειτουργοί Αρχιερείς συμμετέχουν στην εόρτιο μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου.

Ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, του κληρικούς της Μητρόπολης Μεσσηνίας τους εκπροσώπους της Πολιτείας και των τοπικών αρχών που παρέστησαν στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά σε

όλους τους αφανείς πολίτες που συνδράμουν με τις προσωπικές τους δυνάμεις το έργο της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Μια τέτοια προσπάθεια ενδυνάμωσης είναι η ενίσχυση των Μεσσήνιων φοιτητών οι οποίοι παρέλαβαν τις υποτροφίες τους.

Νωρίτερα, το Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, Γραμματέας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, ο οποίος εστίασε στην προσωπικότητα του Ιερού Χρυσοστόμου και στη διδασκαλία του περί ηθικής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «… Ο Ιερός Χρυσόστομος, ως ο κατ’ εξοχήν
διδάσκαλος και ευαγγελιστής της Χριστιανικής Ηθικής, ασχολήθηκε ως επί το πλείστον με τα προβλήματα του ανθρώπου και όχι τόσο με τα θεωρητικά προβλήματα της εποχής του, τα οποία βεβαίως και εγνώριζε καλά, επειδή ο σκοπός της εκκλησιαστικής ζωής του ήταν η εξύψωση της ηθικής ζωής και η ανάδειξη των πνευματικών δυνάμεων των χριστιανών με το προσωπικόν του παράδειγμα και με τον λόγον του, γι' αυτό εμφανίζεται στην ιστορία της Εκκλησίας με το χαρακτηριστικόν γνώρισμα του αγωνιστή της έμπρακτης χριστιανικής ηθικής ζωής και του μάρτυρος της χριστιανικής αγάπης. […] Γι' αυτο μολονότι περισσότερο από κάθε τι, ενδιαφέρεται και μιλάει για τα ζητήματα ήθους και ηθικής, δεν αποβαίνει ηθικολόγος και ηθικιστής. […] Η ευρεία έκλυση των ηθών, η κοινωνική αδικία την εποχής βρίσκουν κατά Χρυσόστομο ένα ισχυρό αντίποδα, την οσιακή - ασκητική ζωή, ενώ τονίζει πως η προέλευση του κακού κατά κύριον λόγον  οφείλεται στο φρόνημα της σαρκός και στην προς το κακό κίνηση της προαιρέσεως - βουλήσεως και όχι στην ουσία - υπόσταση καθ’ εαυτήν του ανθρώπου.

Η ευρεία έκλυση των ηθών, η κοινωνική αδικία την εποχής βρίσκουν κατά Χρυσόστομο ένα ισχυρό αντίποδα, την οσιακή - ασκητική ζωή, ενώ τονίζει πως η προέλευση του κακού κατά κύριον λόγον  οφείλεται στο φρόνημα της σαρκός και στην προς το κακό κίνηση της προαιρέσεως - βουλήσεως και όχι στην ουσία - υπόσταση καθ’ εαυτήν του ανθρώπου».

Επίσης αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Ιερού Χρυσόστομου σημείωσε ότι «… ως πνευματικός ηγέτης ο Χρυσόστομος υπήρξε, κατά κοινή ομολογία, μοναδικός και ανεπανάληπτος• υπήρξε ο μέγιστος φωστήρ και ο μεγαλοφωνότατος διδάσκαλος της οικουμένης. Ο όντως Χρυσόστομος!!! Ο Άγιος Νικόδημος ομολογεί και αποδέχεται τελικά ότι ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι πολυώνυμος, δεδομένου ότι ο κάθε χαρακτηρισμός του ανταποκρίνεται απόλυτα και επιτυχημένα στις αρετές που τον κοσμούσαν».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του εορτάζοντα Ποιμενάρχη λέγοντας ότι «… τιμώντας λοιπόν τη μνήμη αυτού του μεγάλου Αγίου Πατρός της Εκκλησίας μας, συνήχθημεν επί τω αυτώ σήμερα Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, Αδελφοί συμπρεσβύτεροι, Χριστού Διάκονοι, Εντιμώτατοι Άρχοντες του τόπου μας και Αγαπητοί μου Αδελφοί, δια να τιμήσουμε συγχρόνως και τον αξίως φέροντα το όνομα του Μεγάλου αυτού Αγίου, τον Ποιμένα , Απόστολο,  Διδάσκαλο και Ευαγγελιστή της Αγάπης και του Ήθους του Χριστού, τον Πρώτον της  Τοπικής
Εκκλησίας μας , τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο.

Του αποδίδουμε τιμή και αγάπη , αφοσίωση και σεβασμό όχι μόνον γιατί είναι ο Πρώτος της τοπικής Εκκλησίας αλλά επειδή έχει καταφέρει να είναι ο πρώτος στις καρδιές μας. Είναι ο οδηγός μας. Ο σημαιοφόρος του Ήθους και της Αγάπης. Της προσφοράς και της θυσίας υπέρ των άλλων. Είναι ο όντως Χρυσόστομος, ο διαλλακτικός, ο συνεκτικός και ο δυναμικός εκφραστής του Ορθοδόξου Λόγου και Πνεύματος,  ο διδάσκαλος της Ιεράς Επιστήμης, ο οποίος δεν στέκεται στις περγαμηνές που τον συνοδεύουν , ούτε στις επευφημίες που του προσφέρουμε, αλλά όντας συνειδητοποιημένος Άνθρωπος πάνω από όλα, αγωνίζεται και αγωνιά για όλους και για όλα. Είναι ο Επίσκοπος των καρδιών μας και ο συνοδοιπόρος όλων μας. Είναι η λαμπάδα η άσβεστος που φωτίζει τα σκοτεινά μονοπάτια των πνευματικών μας αναζητήσεων. Άπαντες λοιπόν οι υπ’ αυτού οδηγούμενοι, οι υπ’ αυτού φωτιζόμενοι, οι υπ’ αυτού ευεργετηθέντες, κληρικοί και λαϊκοί, μικροί και μεγάλοι, αναφωνούμε σήμερα το “Ζήθι Σεβασμιώτατε Δέσποτα εις έτη πολλά”!!!»

amen.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου