Οπως εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, στην Αλεξανδρούπολη έπεσαν από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου 185 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 185 τόνοι νερού ανά στρέμμα, όταν ο μέσος όρος για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι 84 χιλιοστά. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη έπεσαν 149 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος για αυτές τις 30 μέρες είναι 54.
Οι υπερβάσεις είναι αντίστοιχες και σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή για όλο το φθινόπωρο. Από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 9 Δεκεμβρίου ο μέσος όρος βροχόπτωσης στη Θεσσαλονίκη είναι 133 χιλιοστά και φέτος έβρεξε 302, ενώ για την Αλεξανδρούπολη ο μέσος όρος είναι 150 και φέτος έβρεξε 276. Ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνουν πως η Βόρεια Ελλάδα ζει μια από τις πιο βροχερές χρονιές της. Οσο για τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται πως πάει για ρεκόρ.
Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν πως ήδη το πρώτο 10ήμερο έχει καταγραφεί σε αρκετούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας περισσότερη βροχή απ' ό,τι σημειώνεται συνήθως ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο.
Οι επίμονες βροχοπτώσεις οφείλονται, κατά τον κ. Κολυδά, σε διαδοχικά «βαρομετρικά χαμηλά που μας έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο, με νοτιοανατολικούς ανέμους, αυξημένη υγρασία, ασταθείς αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα και μια θάλασσα που ακόμη διατηρεί θερμοκρασία 18-19 βαθμών Κελσίου».
Οπως εξηγεί ο ίδιος, αυτά τα συστήματα ξεκινούν από την Ιταλία ή τον Λιβυκό Κόλπο της Σύρτης και κινούνται αργά ανατολικά, με αποτέλεσμα να μένουν αρκετό χρονικό διάστημα πάνω από τη χώρα μας και να δίνουν πολλές βροχές με μεγάλη διάρκεια και σε κάποιες περιπτώσεις σημαντική ραγδαιότητα. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι νοτιάδες που αυξάνουν την υγρασία.
«Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου παρατηρήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα συνεχείς και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, χωρίς όμως τεράστια ύψη σε μία ημέρα. Η αδιάκοπη βροχόπτωση έχει ως αποτέλεσμα να κορεστεί το έδαφος, οι νέες βροχές να μην μπορούν να απορροφηθούν και να δημιουργούνται πλημμύρες», εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΑΑ, Στρατής Βουγιούκας, μιλά για έναν από τους πιο βροχερούς Δεκέμβρηδες, καθώς ήδη πολλοί σταθμοί της Βόρειας Ελλάδας καταγράφουν περισσότερη βροχή απ' ό,τι σημειώνεται ολόκληρο τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον την τελευταία 7ετία.
Οι μετρήσεις
Στο Κιλκίς έπεσαν 182 χιλιοστά το πρώτο 10ήμερο, βροχή υπερδιπλάσια από τα συνηθισμένα για όλο τον Δεκέμβριο. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής έπεσε υπερδιπλάσιο νερό απ' ό,τι πέφτει συνήθως ολόκληρο τον μήνα. Το Στρατώνι έχει φτάσει στα 250 χιλιοστά, ενώ συνήθως οι τιμές ολόκληρου του Δεκεμβρίου κυμαίνονται κάτω από τα 100. Αντίστοιχα υψηλές τιμές έχουν μετρηθεί σε Σάμο, Γιαννιτσά, Βέροια κ.α., αλλά και στην Ηπειρο. Η Αθήνα δεν πάει πίσω.
Ο σταθμός του ΕΕΑ στο Γκάζι ξεπερνά ήδη τα 100 χιλιοστά, όταν συνήθως ολόκληρος ο Δεκέμβριος κυμαίνεται κοντά σε αυτήν την τιμή. «Η Βόρεια Ελλάδα καταγράφει φέτος, κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, μια από τις πιο βροχερές χρονιές της, με αποτέλεσμα σε αρκετούς σταθμούς τα ετήσια ύψη βροχόπτωσης να είναι συγκρίσιμα με την Ηπειρο, όπου παραδοσιακά έχουμε τα υψηλότερα ύψη βροχής στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Βουγιούκας.
Από σήμερα, πάντως, το απόγευμα τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν...
Πηγή: ΕΘΝΟΣ