Αρθρο – φωτιά για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δημοσιεύει ο Economist ο οποίος αναφέρει: «Τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έχει προκύψει καμία μεγάλη πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.
Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα. Νιώθοντας ότι η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ, οι αγορές πανικοβλήθηκαν. Οι τιμές στο χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησαν σχεδόν κατά 13% την επομένη της ανακοίνωσης των προεδρικών εκλογών και οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 8%.
Ο κ Σαμαράς δηλώνει ότι επισπεύδοντας τις προεδρικές εκλογές θα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, που έχει χαθεί ύστερα από τις επίμονες απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες γενικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές τον Μάιο και διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση που ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος αποτύχει να κερδίσει 180 από τις 300 ψήφους στον τελικό γύρο, τότε αυτό που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει πράξη.
Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ κρίσης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, και μείωση της ανεργίας με την πρόσληψη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τέτοιες πολιτικές.
Ο Economist, θυμίζει ότι ο κ Σαμαράς έχει χάσει ήδη ένα στοίχημα: Το σχέδιό του για τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης στα τέλη Δεκεμβρίου κατέρρευσε όταν οι αγορές αντέδρασαν άσχημα, πιέζοντας τις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων.
Οι προεδρικές εκλογές είναι ένα μεγαλύτερο στοίχημα. Αν ο κ. Δήμας δεν εκλεγεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει στις εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα μπει οριακά στη Βουλή.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην κερδίσει με την απαραίτητη πλειοψηφία, αυξάνοντας την προοπτική παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στην αγορά.
Οι πιστωτές αλλά και οι σύμμαχοι της Ελλάδας παρακολουθούν νευρικά, από το Βερολίνο μέχρι τις Βρυξέλλες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι με την προκήρυξη εκλογών -στις οποίες ο κ. Δήμας θα δυσκολευτεί να κερδίσει- ο Σαμαράς έχει ήδη ρίξει στην πετσέτα. Αλλά ο Pierre Moscovici εμφανίστηκε ενθαρρυντικός θεωρώντας ότι η κίνηση του Σαμαρά σήμαινε ότι ήταν βέβαιος ότι ο άνθρωπος του θα γίνει πρόεδρος.
Σε άλλο άρθρο του, υπό τον ειρωνικό τίτλο «Θύελλα στην Ελλάδα: Οπως παλιά», ο Economist αναφέρεται στην ανθρωπογεωγραφία της Βουλής ενόψει προεδρικής εκλογής και στην κατρακύλα του ΧΑΑ.
«Η Ελλάδα είναι και πάλι πρωτοσέλιδο σήμερα: Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε πάνω από το 10% των εσωτερικών συναλλαγών. Οι αγορές τρόμαξαν από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει κατά ένα μήνα τις διαδικασίες προεδρικής εκλογής
Αναφέρει την δύναμη των 155 βουλευτών που συγκεντρώνουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι απαιτούνται 180 ψήφοι στον τρίτο γύρο. Παρόλο που η προεδρική εκλογή καθαυτή είναι άνευ σημασίας, οι επιπτώσεις μιας κυβερνητικής ήττας μπορούν να αποβούν βαθιές: Θα πυροδοτήσει γενικές εκλογές και μια πιθανή νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν και δεν
είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος να
προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες του προγράμματος
διάσωσης με το ΔΝΤ και τις Ευρωπαϊκές αρχές, εξηγεί την σημερινή
νευρικότητα» καταλήγει ο Economist.