4.1.15

Σενάριο θεραπείας της «αμνησίας» του Οπορτιούνιτι

Αισιόδοξα τα σενάρια που ακούγονται για το ρομποτικό όχημα Οπορτιούνιτι που βρίσκεται και ερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη. Σύμφωνα με το Discovery News, η NASA ελπίζει ότι θα μπορέσει να θεραπεύσει το μικρό ρομποτικό όχημα που πάσχει από «αμνησία».
 Ειδικότερα, εξειδικευμένοι μηχανικοί της NASA θα παρέμβουν στο λογισμικό του Οπορτιούνιτι προκειμένου να διορθώσουν ένα πρόβλημα που εξαναγκάζει το λειτουργικό σύστημα του ρομποτικού οχήματος να πραγματοποιεί διαρκείς επανεκκινήσεις.

Δύο μνήμες

Ο επικεφαλής του προγράμματος του Οπορτιούνιτι, Τζον Κάλας, εξήγησε ότι το ρομποτικό όχημα λειτουργεί ακριβώς όπως ένας συνηθισμένος υπολογιστής καθώς και ότι διαθέτει δύο τύπους μνήμης: την «πτητική» μνήμη και τη «μη πτητική». Η πρώτη επιτρέπει στο ρομποτικό όχημα να «θυμάται» πληροφορίες ακόμα και όταν δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Αντιθέτως, η «μη πτητική», η οποία είναι αντίστοιχη με τη μνήμη RΑΜ των υπολογιστών, του επιτρέπει να θυμάται πληροφορίες μόνο όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «μη πτητική» μνήμη παρουσιάζει κάποια βλάβη η οποία πιθανόν να προκλήθηκε ή τουλάχιστον να σχετίζεται με την ηλικία των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκε. Η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να παρέμβει στο λογισμικό του ρομποτικού οχήματος και να αποκαταστήσει τη βλάβη παρατείνοντας κατά τον τρόπο αυτό τη διάρκεια ζωής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οπορτιούνιτι προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη πριν από μία δεκαετία και μέχρι σήμερα έχει διανύσει 41,8 χιλιόμετρα συγκεντρώνοντας και αποστέλλοντας πολύ σημαντικά στοιχεία για τη βιολογία του πλανήτη. Το εξάτροχο ρομποτικό όχημα είναι το «ξαδελφάκι» του δημοφιλούς Curiosity που εκτοξεύτηκε στον Κόκκινο Πλανήτη το 2011.

Kαι ενώ οι ΗΠΑ έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τον Κόκκινο Πλανήτη, Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες ότι κατάφεραν να αναπτύξουν ένα μικρό ανιχνευτή κίνησης ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση και την εξεύρεση μικροσκοπικών μορφών ζωής σε απομακρυσμένους πλανήτες. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες αναζητούσαν τους εξωγήινους αφουγκραζόμενοι το Διάστημα για παράξενους ήχους, οργώνοντάς το με πανίσχυρα τηλεσκόπια ή με την αποστολή ρομποτικών οχημάτων και βολίδων που ανέλυαν τα χημικά «δακτυλικά αποτυπώματα» αυτών των μορφών ζωής σε δείγματα εδάφους που συνέλεγαν από κομήτες και πλανήτες.

Τώρα ερευνητές από το Βέλγιο και την Ελβετία προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις απειροελάχιστες κινήσεις, σε νανοεπίπεδο, που ενδέχεται να κάνουν κάποιες εξωγήινες μορφές ζωής. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of The National Academy of Sciences και, όπως λέει ο συντάκτης της Τζιοβάνι Λόνγκο της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης, «όλα βασίζονται στο ότι κίνηση ίσον ζωή».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου