21.3.15

ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !Οι μαθητές Λυκείου από φέτος διδάσκονται και τα κείμενα του... Γιάνη Βαρουφάκη

Οι μαθητές Λυκείου από φέτος διδάσκονται και τα κείμενα του... Γιάνη Βαρουφάκη
Από εφέτος και για πρώτη φορά, οι μαθητές του λυκείου διδάσκονται μεταξύ άλλων κείμενα, όχι κάποιου κλασικού -και πιθανότατα προ πολλού μακαρίτη- οικονομολόγου, αλλά από τον ίδιο τον υπουργό-σταρ, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αποσπάσματα συγγράματος του βρίσκονται τόσο σε βιβλίο της Α' Λυκείου όσο και της Β' Λυκείου.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο «Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών» της Β' γενικού λυκείου, παρατίθενται δύο παράγραφοι από της βαρουφάκειας «Πολιτικής Οικονομίας».
vasikes arxes
Στη μεν πρώτη υπογραμμίζονται οι απόψεις του Κέινς για το ρόλο του Κράτους ως μόνος αποτρεπτικός παράγοντας για μία καταστροφή απ' τον καπιταλιστικό σύστημα...
varoufakis k
Βασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία από κάποιο άλλο σύγγραμμα στο οποίο ο ίδιος παραπέμπει, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρίχνει, όπως γράφει, μια ματιά στον προ-βιομηχανικό κόσμο. Και, κατά σύμπτωση, αναφέρεται στους Γερμανούς, με τους οποίους ανέπτυξε εσχάτως μια επεισοδιακή σχέση...
Varoufakis vivlio
Ωστόσο, όπως εξηγεί στο Πρώτο ΘΕΜΑ ο κ. Κώστας Ν. Θεριανός, ο ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου της Β' λυκείου (μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Δ. Φωτόπουλο), «τα αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη επελέγησαν διότι είναι απλά και εύληπτα από τους 16χρονους μαθητές, μεταδίδοντας τις διδασκόμενες έννοιες με το σωστό τρόπο. Ο κ. Βαρουφάκης συνδέει πολύ επιτυχημένα την οικονομία με την κοινωνία και την πολιτική. Γενικότερα, πάντως, στα βιβλία μας υπάρχουν πολλά αντίστοιχα κείμενα οικονομολόγων, ιστορικών της οικονομίας κ.λπ, τα οποία χρησιμεύουν σαν προτροπή προς τους μαθητές να εμβαθύνουν σε ορισμένα καίρια ζητήματα που άπτονται των κοινωνικών επιστημών».
Εκτός από το εγχειρίδιο της Β' λυκείου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, διανεμήθηκε στους μαθητές της Α' λυκείου το βιβλίο «Πολιτική Παιδεία».
politiki paideia
Υπογεγραμμένο και αυτό από τον κ. Θεριανό και τον Παύλο Φ. Μάραντο, περιλαμβάνει ένα τσιτάτο από την «Πολιτική Οικονομία» του Γιάνη Βαρουφάκη και συγκεκριμένα στο 4ο κεφάλαιο. Ομως, η εκφραστική δεινότητα του υπουργού δεν είναι άμεσα ορατή στο συγκεκριμένο απόσπασμα, εφόσον πρόκειται, κατά σύμπτωση, για ακόμη μία παραπομπή σε άλλο σύγγραμμα, εν προκειμένω τον Αλφρεντ Μάρσαλ που έγραφε στο τέλος του 19ου αιώνα. Παρόλ' αυτά, το τσιτάτο μάλλον απηχεί τις απόψεις του υπουργού -έστω και εάν στο θέμα της ποσοτικοποίησης οι ομόλογοί του στο Eurogroup απαιτούσαν πολύ περισσότερα από εκείνον...
paideia apospasma
Η συγγραφή των δύο βιβλίων για τους μαθητές του λυκείου έγινε κατόπιν σχετικής προκήρυξης στις 18 Απριλίου του 2014, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και παραδόθηκαν στα μέσα Ιουλίου, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Πριν φτάσουν στα χέρια των μαθητών σε μορφή βιβλίων, τα κείμενα υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π). Φυσικά, το μυαλό κανενός από τους εμπλεκόμενους δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κώστας Θεριανός τονίζει ότι «την περίοδο της συγγραφής των βιβλίων σαφώς και δεν γνώριζα την πορεία και την μετέπειτα εξέλιξη που θα είχε ο κ. Βαρουφάκης. Τον ήξερα μόνο ως διακεκριμένο οικονομολόγο».

protothema.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου