Με τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» τους τελευταίους τρεις μήνες, το Bloomberg επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα που έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα. «Οι Ελληνες έχουν μεταφέρει τα χρήματα σε άλλες τράπεζες ή τα κρύβουν κάτω από στρώματα ή κάτω από πλακάκια μπάνιου;» διερωτάται το οικονομικό πρακτορείο σε σχετικό αφιέρωμά του...
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φαινομενικά επιβεβαιώνεται η εκδοχή της μεταφοράς χρημάτων σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Και τούτο γιατί ο δείκτης «τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία», που δείχνει τον αριθμό των χαρτονομισμάτων που η Ελλάδα έχει κατανείμει ως προς το ποσοστό που της αναλογεί στην συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στην ζώνη του ευρώ, δεν έχει σημειώσει κάποια κατακόρυφη άνοδο τους τελευταίους μήνες. Κάθε επιπλέον ανάγκη σε ρευστό της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται στην κατηγορία «καθαρές υποχρεώσεις, που σχετίζονται με την κατανομή των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε όλο το ευρωσύστημα».
Ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν μηδενικός όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα το 2009, για να φτάσει στα υψηλά επίπεδα των 22 δισ. ευρώ τους μήνες που προηγήθηκαν της πολιτικής κρίσης του 2012, σημειώνοντας έκτοτε πτώση.
Το Bloomberg υποστηρίζει ότι για να υπολογιστει το πραγματικό μέγεθος του ρευστού στην Ελλάδα πρέπει να προσθέσουμε τους δύο δείκτες.
Από το αποτέλεσμα προκύπτει και «η αλήθεια» για το που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Bloomberg.
Διότι από το Δεκέμβριο του 2014 έως το Φεβρουάριο του 2015 προκύπτει μια αύξηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.
Γεγονός που ισοδυναμεί με...«πολλά στρώματα» γεμάτα με ευρώ όπως συμπληρώνει καυστικά το Bloomberg.